Varza murată înlătură substanţele cancerigene din organism

Murăturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenţa microflorei de fermentaţie acestea capătă valoare nutriţională deosebită, devenind practic alimente funcţionale probiotice.

Broccoli, varza şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. S-a constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianatii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat că glucozinolatii din varză murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

S-a dovedit că varza este o sursă excelenţă de vitamina U care poate ajută la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varză crudă s-a dovedit că reprezintă un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murată reprezintă o altă sursă de vitamina U. Procesul de acid lactic, care păstrează varza murată, este îmbogăţit cu puteri probiotice. Astfel, varza murată este un aliment plin cu probiotice sănătoase.

Varza murată conţine: vitamine din complexul B, magneziu, acid folic, potasiu, fier şi iod şi are efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Consumul constant de varză murată stabilizează şi tratează oscilatiile de tensiune arterială.

Varza murată este mai bogata în vitamina C decât varza în stare proaspătă, oferă protecţie antioxidantă şi ajută la întărirea sistemului imunitar. Acum, în această perioadă a gripei, este cu atât mai recomandat consumul de varza murată.  

Vizualizări: 1,759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: