Vişan susţine CE Oltenia pentru o păsuire de trei ani

Ministerul Energiei susţine solicitarea cu care Complexul Energetic Oltenia va merge la finalul acestei luni la Bruxelles. Este vorba de păsuirea de trei-patru ani cerută pentru conformarea la noile norme de mediu, impuse anul trecut, cu termen de conformare 2021. Secretarul de stat Vişan a explicat că un grup energetic trebuie oprit cel puţin şase luni pentru a face lucrările, iar CEO nu îşi permite să oprească mai multe grupuri energetice în acelaşi timp.

Sorin Boza va merge pe 27 februarie la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete. „O să cer o derogare până în 2025. Bani am găsi să ne conformăm, dar nu este suficient timp”, a spus Boza într-o declaraţie de presă.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a vorbit despre o păsuire până în 2024. „Comisia Europeană a adoptat noile BAT-uri (best available techniques - cele mai bune tehnici disponibile - n.r.) privind limitele de noxe care sunt mult mai restrictive. Conform noilor cerinţe, este nevoie de un complex de măsuri, atât tehnice, cât şi la nivel investiţional. Tehnic înseamnă măsuri primare, înseamnă opriri de grupuri energetice, care pentru termocentralele din Oltenia ar fi de minimum şase luni, şi atunci trebuie făcută o eşalonare, un grafic de oprire pe fiecare capacitate, corelat cu asigurarea operării celorlalte grupuri privind siguranţa sistemului energetic, respectiv asigurarea cash-flow-lui pentru companie”, a arătat oficialul ministerial, prezent la Thermal Energy Forum.

 Încă nu se ştie care sunt costurile

Potrivit lui Vişan, Ministerul Energiei a demarat un studiu din care să reiasă necesarul de investiţii pentru conformarea la noile cerinţe de mediu. „Investiţional, aceasta înseamnă un efort foarte mare şi am demarat achiziţia unui studiu care să ne dea aceste dimensiuni. Am cerut Ministerului Mediului şi Ministerului de Externe să ne ducem să cerem o derogare, o prelungire din 2021 până în 2024 ca să ne conformăm”, a adăugat Vişan. 
Ministrul Energiei, Anton Anton, spunea acum o săptămână că, după părerea lui, costurile ar fi de 100 de milioane de euro pentru toate termocentralele din România şi că nu este nevoie de derogare de la Comisia Europeană, ci doar de o informare că nu este timpul necesar pentru realizarea investiţiilor impuse.

Vizualizări: 2,594

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: