Vor microcarieră experimentală la Cătunele

Un SRL din Târgu Jiu a solicitat autorizație de mediu pentru deschiderea unei microcariere experimentale în comuna Cătunele.

„APM Gorj anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Deschidere microcarieră experimentală în perimetrul Valea Pârâului, comuna Cătunele, propus a fi amplasat în extravilanul satului Lupoaia, comuna Cătunele, judeţul Gorj, titular SC GEKKO & NEKA INVEST SRL». Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Gorj”, anunță autoritatea de mediu.

În vederea determinării condiţiilor de zăcământ şi de calitate a cărbunelui din perimetrul Valea Pârâului, SRL-ul din Târgu Jiu propune deschiderea unei microcariere experimentale. De aici se estimează că va fi extrasă o cantitate de 10.000 tone de lignit și va fi descopertată o suprafață de circa 0,40 hectare.

Terenul respectiv se află în proprietate privată, persoane fizice, cu care S.C. GEKKO & NEKA INVEST S.R.L. a încheiat sau va încheia contracte de vânzare-cumpărare/comodat asupra terenurilor.

Terenurile sunt încadrate la categoria de folosință arabil, pășune și terenuri neproductive. Pe terenurile aferente perimetrului de explorare au mai fost executate lucrări miniere de către I.M. Motru.

Valoarea estimată a lucrărilor de exploatare experimentală este de circa 55.000 de euro, sumă ce conține și cheltuielile necesare pentru refacerea mediului la închiderea obiectivului minier.

Programul de explorare, care include și lucrări de exploatare experimentală a resurselor de lignit din perimetrul Valea Pârâului, se va desfăşura pe o perioadă de 2 ani.

Recent, Agent Green, o organizație neguvernamentală care militează pentru protecția mediului, anunța că împreună cu localnicii din comuna gorjeană Cătunele va da în judecată APM, pentru „anularea acordului de mediu și stoparea construirii nelegale a microcarierelor de suprafață pentru extragerea de lignit".

Organizația susține că pentru aceste microcariere se defrisează păduri si „se devastează mediul si peisajul din comuna Cătunele, județul Gorj în perimetrul denumit Valea Coandei".

Vizualizări: 3,924

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: