Minerii vor aceleași drepturi ca balerinii și cascadorii

Salariații Complexului Energetic Oltenia vor modificarea Legii pensiilor, astfel încât lucrătorii din unitățile de producție a energiei electrice și termice să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani.

Manu Tomescu, lider sindical în cadrul Termocentralei Rovinari, spune că este vorba de drepturile pe care acum le au anumite categorii de artiști. ”În acest proiect de modificare încercăm ca și noi, salariații din unitățile de producție a energiei electrice și termice, să fim încadrați în Articolul 30, aliniatul 1 din actuala lege a pensiilor (263/2010), alături de alte categorii profesionale din România, una dintre ele fiind cea de la punctul f), și făcând referire la activitatea artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4”, a scris Manu Tomescu pe pagina de socializare.

În listă sunt cuprinse profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat, cascador.

“Ce exemplu sau ce comparație poate fi mai clară decât această situație, în care un miner sau un energetician român nu beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare (fiind arhicunoscut efortul depus, noxele și factorii de risc în care își desfășoară activitatea la locul de muncă), în comparație cu un clovn sau cu un balerin, categorii de artiști cărora le este redusă vârsta de pensionare cu 13 ani!?”, a scris Manu Tomescu.

Liderul sindical le cere tuturor colegilor săi să pună presiune pentru trecerea acestui proiect: “Stimați colegi, luna aceasta (februarie), acest proiect de lege va fi dezbătut în comisiile din Camera Deputaților iar pe 1 martie 2021 parlamentarii vor da aviz pozitiv sau negativ acestui proiect. Haideți ca fiecare dintre noi să punem presiune pe președinții noștri, pe conducerea sindicatelor și federațiilor din care facem parte, ca împreună să facem un front comun pentru acest obiectiv! Vă reamintesc că anul acesta este ultimul an în care ne mai sunt recunoscute condițiile de muncă, la cei care încă le mai aveam pe avize! Guvernul și majoritatea parlamentară lucrează la o nouă lege a pensiilor, iar noi trebuie să luptăm până la ultima picătură de energie, pentru ca breasla noastră, a tuturor salariaților din unitățile de producție a energiei electrice și termice (mineri și energeticieni laolaltă), să nu rămână iar pe dinafară!”.

Vizualizări: 8,684

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: