Vor să fie primari! Cum vor cheltui banul public!

“Ce măsuri veți lua pentru o mai mare transparentizare a cheltuirii banului public în Târgu Jiu?”, este întrebarea adresată de ziarul Pandurul principalilor competitori electorali la alegerile parțiale din 11 iunie.

Răspunsul candidatului independent Viorel Salvador Caragea

Zilnic vor fi puse pe site-ul primăriei plățile către toți furnizorii de servicii și bunuri cu denumirea completă a firmei (persoane juridice) și sumele achitate.

Același activitate de transparență totală a cheltuielilor va avea loc și la nivelul direcțiilor din subordine.

Publicarea veniturilor salariale ale tuturor angajaților primăriei și direcțiilor din subordine.

Toate activitățile din proiecte vor fi publice.

Mass-media va fi un permanent partener de dialog al primarului și interfața cetățeanului.

Declarațiile de avere ale tuturor funcționarilor din primărie și direcțiile subordonate vor fi publicate pe site-ul primăriei.

Răspunsul candidatului USR, Radu Miruță

Pentru transparentizarea banilor/facturilor si contractelor, soluția este publicarea în integralitate a acestora pe site-ul primăriei, cu un sistem simplu care să permită căutarea și conexiunea între contracte și facturile emise în baza lor.

Datele brute din buget și din execuția bugetară vor fi prezentate în format deschis, astfel încât să poată fi utilizate si prelucrate de către oricine. Publicarea în format deschis permite automatizări ale procesului de analiză care ajută la depistarea costurilor ascunse. 

Bugetul va fi prezentat într-un limbaj accesibil oricărui cetățean si va trebui să explice lista priorităților avuta în vedere la elaborarea bugetului, o corespondență între obiectivele de politici publice și resursele alocate care să cuprindă indicatori de atins și persoana responsabilă cu atingerea acestor indicatori.

De asemenea, am propus o bugetare participativă, însemnând că târgujienii vor decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale: printr-o aplicație online, cetățenii vor depune proiecte, vor vota online, iar proiectele câștigătoare vor fi realizate întocmai așa cum au fost propuse, primăria asigurându-se inițial doar de încadrarea propunerilor in perimetrul legal.

Răspunsul candidatului PSD, Aurel Popescu

Respectăm și aplicăm prevederile Legii nr. 52/ 21.01.2003 privind  transparenţa decizională în administraţia publică, iar începând cu 01.08.2017 , potrivit calendarului stabilit cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj și art.IV din OUG 84/ 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, municipiul Târgu Jiu și o parte din direcțiile subordonate vor depune formularele specifice situațiilor financiare, către Sistemul Național de Raportare FOREXEBUG. Aceste rapoarte vor putea fi accesate de pe site-ul transparenta-bugetara.gov.ro.

Pe site-ul  primărie sunt publicate cu regularitate situațiile financiare, trimestriale și anuale, precum și modificările bugetului local la secțiunea MASS-MEDIA-Situații Finaniciare. În domeniul achizițiilor publice, transparenţa procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru este asigurată prin publicarea în sistemul electronic de achiziții publice a anunţurilor de intenţie, anunţurilor de participare şi a anunţurilor de atribuire. Tot prin mijloace electronice, prin intermediul SEAP, este asigurat accesul direct, complet, nerestricţionat şi gratuit al tuturor operatorilor economici interesați de documentele achiziţiei. 

Răspunsul candidatului PNL, Marcel Romanescu

Este evident că la Târgu Jiu, mai ales în ultima perioadă, primăria a ținut departe de ochii cetățenilor multe aspecte, culminând cu modul în care s-a făcut și bugetul local. La fel de evident este că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. La urma urmei, din momentul în care pierzi încrederea cetățeanului nu mai ai ce căuta în această instituție.

Unul dintre punctele cele mai importante din programul pe care l-am prezentat locuitorilor municipiului Târgu Jiu este chiar transparentizarea completă a tuturor cheltuielilor administrației publice locale, ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor bugetare și stoparea risipei. Vom merge până la măsuri prin care cetățeanul va avea posibilitatea de depunere și verificare online a cererilor. Vor fi publicate pe site-ul primăriei toate proprietățile și contractele de închiriere  pentru acestea. Voi face toate demersurile necesare și pentru eliminarea birocrației pentru că, în acest fel, cetățeanul va avea acces mult mai ușor la informații.

Ședințele de consiliu local vor fi transmise ”live”. Cetățeanul va putea asista, astfel, de acasă, la modul în care se iau decizii pentru el. Îi va avea în față pe consilierii pe care i-a votat și va vedea modul în care este reprezentat de aceștia. De altfel, absolut toate informațiile legate de municipalitate vor fi publicate pe siteul primăriei. Absolut toate contractele, toate cheltuielile, totul va fi actualizat în timp util, astfel încât oamenii să poată afla în timp real ce se întâmplă, cum administrăm orașul, cum le reprezentăm interesele.

În aceeași ordine de idei, avem și un exemplu concret unde va trebui asigurată transparență maximă. Este vorba despre Clubul Pandurii. Susținerea clubului se va face într-un mod transparent și voi avea grijă ca fondurile alocate de primărie să fie strict monitorizate.

Răspunsul Danielei Grădinaru, candidatul PMP

-          TRANSPARENȚĂ TOTALĂ în cheltuirea banilor publici și  mediatizarea TV a tuturor sedințelor de consiliu.

-          AFIȘAREA PUBLICĂ pe site-ul primăriei a tuturor licitațiilor și decontărilor făcute la nivel de buget local.

Vizualizări: 961

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: