Vot de milioane de euro pentru CE Oltenia

Proiectul de lege prin care Complexul Energetic Oltenia va fi scutit de plata certificatelor verzi pentru energia consumată în carierele miniere a trecut miercuri de Senat, în ciuda avizului negativ primit de la Ministerul Energiei. Camera Deputaţilor va fi decizională. Preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, atrage însă atenţia asupra faptului că Legea holdingului, mult mai importantă pentru CEO, nu este pusă pe ordinea de zi.

Legea prin care companiile sunt scutite de plata certificatelor verzi şi pentru energia consumată în activitatea extractivă a fost iniţiată de parlamentari PSD-ALDE, printre care şi cei din Gorj: Florin Cârciumaru, Scarlat Iriza şi Mihai Weber.

Interesant este că proiectul a fost susţinut în plenul Senatului de secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan, deşi în comisiile de specialitate omul trimis de minister s-a opus, susţinând că este ajutor de stat. CE Oltenia va fi scutit de plata a circa 23 de milioane de lei, avantajate fiind şi alte companii de profil.

Senatorul Florin Cârciumaru a vorbit despre avantajele acestei legi. „Modificările legislative vor ajuta considerabil producătorul de energie pe bază de cărbune şi vor aduce economii anual în valoare de peste 5 milioane de euro, după cum au apreciat specialiştii financiari de la Complexul Energetic Oltenia. De modificările Legii 220/2018 vor beneficia Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi CET Govora, cele trei mari companii deţinând în total un număr de peste 20.000 de salariaţi, activitatea acestora desfăşurându-se în cinci judeţe ale ţării”, a spus Cârciumaru.

Mesajul lui Vîlceanu

Liberalul Dan Vîlceanu nu vede lucrurile la fel. Acesta spune că „PSD-ALDE trebuie să înceapă să promoveze propuneri legislative care pot ajuta într-adevăr CE Oltenia şi să nu mai simuleze interes pentru companie şi angajaţi”.

Vîlceanu a exemplificat cu Legea Holdingului. „Faceţi mixul energetic pe care-l promiteţi de ani de zile. Am trimis Legea Holdingului la Comisia de industrii pentru că ajunsese la plen cu propunere de respingere. Votaţi această lege”, este mesajul lui Vîlceanu pentru parlamentarii puterii.

Vizualizări: 2,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: