Performanţă în tratarea AVC-urilor, la Târgu Jiu

Cu o cifră de 47 de pacienți tratați cu succes pentru accident vascular cerebral ischemic acut, prin procedura de tromboliză, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu se remarcă ca lider regional în domeniul tratamentului AVC-urilor. Această realizare este cu atât mai notabilă cu cât unitatea medicală gorjeană depășește centre universitare consacrate, precum cele din Craiova sau Arad.

Procedura de tromboliză, care presupune administrarea unei substanțe fibrinolitice pentru dizolvarea cheagurilor de sânge care blochează vasele de sânge în creier, nu este lipsită de riscuri, dar raportul beneficiu-risc este net în favoarea beneficiului.

Printre aspectele care susțin această performanță se numără și rapiditatea cu care se instituie procedura. Timpul scurs de la momentul în care pacientul ajunge în spital până la administrarea medicamentului trombolitic este sub media națională. Această rapiditate este crucială, deoarece în cazul accidentelor vasculare cerebrale timpul este definitoriu, iar intervenția promptă crește șansele de recuperare.

Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu ocupă locul 10 în rândul celor 46 de spitale din România care desfășoară programul de tromboliză. 

Dr. Cristina Căliman, medic primar neurologie și coordonator al Programului de tromboliză în cadrul SJU Târgu-Jiu, se declară mulțumită de rezultatele obținute în primele nouă luni ale anului 2023. Cu o echipă de neurologi tineri, profesioniști și ambițioși, se mizează pe obținerea de rezultate și mai bune în viitor. De asemenea, se planifică inaugurarea Unității de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA) în cadrul Secției de Neurologie, pentru a optimiza tratamentul pacienților.

Este important de menționat că tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratarea pacienților cu AVC ischemic acut în primele patru ore și jumătate de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor. Această procedură poate contribui semnificativ la recuperarea pacienților și la evitarea sau minimizarea sechelelor.


 
 

Vizualizări: 2,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: