Vrea pompieri şi ambulanţă în comună. Primarul Bîrcă: „E în joc viaţa oamenilor!”

Primarul comunei Turburea, Ion Bîrcă, a solicitat Instituţiei Prefectului să înfiinţeze o formaţie de pompieri şi o staţie de ambulanţă în localitate. Deşi laudă modul de lucru al pompierilor de la Turceni, Bîrcă spune că intervenţiile se desfăşoară cu greutate, din cauza distanţei mari dintre localităţi. Edilul local cere să se urgenteze demersurile după ce, duminică, a avut loc un incendiu de proporţii în satul Spahii. În urma incendiului, au ars mai multe animale şi un şopru cu baloţi.

Primăria Turburea a cerut de nenumărate ori să se înfiinţeze o formaţie de pompieri şi o staţie de ambulanţă pe raza localităţii. Asta întrucât cele două servicii de intervenţie se află la distanţe de aproximativ 50 de kilometri de Turburea. Primarul Ion Bîrcă a reluat solicitările după ce, duminică, a avut loc un incendiu de proporţii în satul Spahii. Edilul local se declară mulţumit de modul de lucru al pompierilor de la Turceni, însă spune că distanţa prea mare dintre localităţi îngreunează intervenţiile. „Duminică a fost un incendiu la un cetăţean din satul Spahii, a fost o neglijenţă a unei vecine care a dat foc la un gard de mărăcini, vântul a intensificat focul şi s-a extins până la locuinţa cetăţeanului respectiv. I-a ars un şopru cu vreo 500 de baloţi, două vaci, nişte viţei, porci, o balotieră. Dacă am fi avut formaţie de pompieri la Turburea, s-ar fi putut salva multe din aceste bunuri. Noi am fost 50 de oameni acolo, dar n-aveam ce face cu 10-15 instinctoare”, a declarat Ion Bîrcă.

„Pompierii au venit, dar n-aveau cum să zboare”

Primarul comunei Turburea susţine că Instituţia Prefectului ar trebui să ia măsuri în acest sens. „Felicit pompierii militari de la Turceni pentru promptitudine şi modul de lucru, dar este distanţa foarte mare între Turceni şi Turburea. Pompierii au venit la incendiu, dar n-aveau cum să zboare. Cei de la Turceni, sunt nişte oameni de nota zece, dar normal ar fi să avem aici o formaţie de pompieri, la jumătate distanţei dintre Filiaşi şi Turceni. Cred că Instituţia Prefectului ar trebui să ţină cont de acest aspect, pentru că este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Noi am făcut câteva solicitări la Prefectură în acest sens”, a precizat Ion Bîrcă.

„E în joc viaţa oamenilor”

Pe lângă formaţie de pompieri, edilul local vrea să aducă la Turburea şi o staţie de ambulanţă. În momentul de faţă, cetăţenii solicită ambulanţa fie la Târgu Cărbuneşti, fie la Turceni. „Salvarea de la Târgu Cărbuneşti până la Turburea face 25-30 de minute, de la Turceni şi până la Turburea face 35-40 de minute. De la Târgu Cărbuneşti şi până la Turburea sunt vreo 3-4 bariere pe drum, e în joc viaţa oamenilor. Pompierii nu-i putem chema decât de la Turceni. Până la Turceni sunt în jur de 48-50 de kilometri, trebuie să treacă şi printr-o barieră, că vrem, că nu vrem, 5-6 minute se pierd acolo”, spune Ion Bîrcă.

„Dispunem de spaţii şi condiţii”

Primarul spune că poate oferi condiţiile necesare pompierilor şi ambulanţierilor. „Noi avem spaţiu să le oferim pompierilor, începând de la garaje, teren pentru antrenamente, camere de dormit, dispunem de toate acestea, dar nu avem bani să ne cumpărăm din bugetul propriu maşini de intervenţie şi să asigurăm întreţinerea lor. La fel şi pentru ambulanţă, avem centrul de permanenţă. Instituţia Prefectului trebuie să ţină cont de toate aceste aspecte. Nu cred că trebuie să mai ardă multe case sau să se întâmple nenorociri până ca cineva să-şi dea seama că trebuie înfiinţată o formaţie de pompieri şi la Turburea”, spune Bîrcă.

Vizualizări: 5,576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: