”Wall Culture”, expoziție la Muzeul Județean Gorj

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu găzduiește joi, 4 aprilie 2024, de la ora 17:00, vernisajul expoziției personale de pictură ”Wall Culture”, semnată de artistul Marius Burhan și curatoriată de dr. Marian Avram.


Toate societățile modernității sunt puternic ideologizate, iar conflictul dintre ideologii și promisiuni oferă o sursă de inspirație pentru orice artist „viu”. Replica celebră din piesa lui Hans Johnst „Când aud „Cultură”... eliberez prinderea de siguranță a  Browning-ul meu!”, poate fi înlocuită foarte ușor cu replica “…eliberez pensoanele mele”.
Astfel pe zidurile cetății mai sunt cronicari liberi ce continuă să ne arate ce fel de lupte ne influențează viața fără a fi conștienți de meritul pe care îl au.
Dacă traumele au fost cărămizile care au dus la construcția zidului de către Pink Floyd, expoziția “ Wall Culture” nu construiește nici un zid de protecție, ci folosește ruinele zidurilor rămase pentru a spune povestea lor. 
„Wall Culture” este despre alegerea mesajului fără a fi influențat de autor și punerea tuturor personajelor piesei din primul act, astfel încât omul cult să poată exclama ca în Psalmul lui Arghezi: “Vreau să te pipăi şi să urlu: "Este!”, este mesajul Dr.Marian Avram

”Interesat de fenomene sociale și politice, de propagandă, mișcări revoluționare, cultura străzii și ideologiile care fac realitatea să se întâmple într-o direcție sau alta, Marius Burhan are un stil ușor de recunoscut și o identitate artistică pe care și-o asumă de mai mulți ani încoace. Artistul apelează la sensibilizare și desensibilizare prin expunere la imagini și simboluri care fie îți trimit fiori pe șira spinării, fie te obișnuiesc cu o realitate apocaliptică”, transmite Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf.

Vizualizări: 348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: