Zece miliarde de euro, miza propunerii Tudose premier

Fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a fost propus de PSD pentru funcția de prim-ministru. Miza ar putea fi realizarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, principalul punct din programul de guvernare al PSD. Este vorba de un fond în care să fie incluse acțiunile pe care statul le are la companiile din energie, fond care să fie listat pe bursă, iar din cele zece miliarde de euro obținute să fie construite spitale, fabrici, să fie mărite salariile etc. Statul român ar putea pierde însă controlul, atât cât îl mai are, asupra  industriei strategice a țării.

Mare parte din programul de guvernare al PSD se bazează pe banii obținuți din listarea FSDI. Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a spus că Grindeanu a blocat încă din 15 mai constituirea acestui fond. Întrebată dacă Mihai Tudose va performa ca prim-ministru, aceasta a arătat că el și-a îndeplinit toate obiectivele, blocate însă de premierul Sorin Grindeanu. "Este Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la Cabinetul prim-ministrului și lista cu pachetele de acțiuni pentru FSDI și proiectul de lege. Din păcate, n-am înțeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct foarte important din programul de guvernare", a declarat luni Olguța Vasilescu.

Ce prevede programul PSD

Programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii (FSDI) după modelul celor din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia. Acesta va avea o valoare aproximativă de 10 miliarde de euro.

Potrivit programului de guvernare, fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit, precum şi de veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). “Estimăm că 10 mld. de euro vor intra în economia României în următorii 4 ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren. Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii 4 ani se vor realiza în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanţată din FSDI este estimata la 3,5 mld. euro. Alte 3 mld. euro vor viza construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020”, scrie în programul de guvernare al PSD.

Vizualizări: 3,420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: