Zece persoane sunt muşcate zilnic de căpuşe

Sute de gorjeni se prezintă lunar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu după ce au fost muşcaţi de căpuşe. În Gorj, au existat cazuri în care persoanele muşcate de aceste insecte au ajuns în stare critică la spital. Autorităţile locale din Târgu Jiu au demarat acţiunea de exterminare a căpuşelor. Şi pentru că la Preajba a avut loc sărbătoarea Narciselor, la sfârşitul acestei săptămâni au avut loc acţiuni de dezinsecţie, dar muncitorii vor ajunge şi în alte zone ale municipiului.

O echipă de cinci muncitori ai primăriei Târgu Jiu s-a înarmat cu dispozitivele necesare şi a început lupta împotriva căpuşelor. Dezinsecţia s-a efectuat chiar de pe ATV-uri. „Am pregătit platoul de la Preajba, facem o dezinsecţie. Trebuie să eliminăm eventualele căpuşe care sunt prin iarbă. Este o acţiune care se face în tot oraşul. Oamenii noştri sunt pregătiţi cu echipamentele necesare. Vizăm în special parcurile, acolo unde este multă iarbă apar şi ţânţari şi căpuşe şi încercăm să le eliminăm. Este o acţiune pe care o facem în fiecare an, se face în două-trei etape, în funcţie de rezultate. Sperăm ca partea de dezinsecţie şi cei de la asociaţiile de proprietari să intervină şi să facă dezinsecţia la subsolurile blocurilor”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şef serviciu Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu.  

Gorjenii, speriaţi

Specialişti nu cred că numărul acestor insecte s-a înmulţit, dar tot mai mulţi oameni sunt îngrijoraţi de ceea ce s-ar putea întâmpla după o muşcătură de căpuşă. „Avem zilnic circa 10 cazuri. Ziua se duc la iarbă verde şi vin noaptea să le scoatem căpuşele. S-a creat o isterie, nu cred că s-a înmulţit numărul căpuşelor, ei se prezintă pentru că sunt speriaţi. Pot să devină periculoase, dar depinde şi de rezistenţa organismului şi de măsurile pe care le ia pacienţii, cât de repede îndepărtează insecta”, a precizat Liliana Puiu Crăciun, medic Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Au fost însă şi situaţii foarte grave. „Cei care au fost muşcaţi de căpuşă trebuie mai întâi de toate să se prezinte la doctor şi la profesionişti pentru că trebuiesc efectuate nişte teste de sânge. În situaţia în care starea generală se agravează progresiv, pacientul începe să aibă febră, tulburări neurologice. În urmă cu doi ani, o pacientă chiar din zona unde locuiesc, a făcut encefalită de la o căpuşă. A fost în comă, şi-a revenit după o circa lună”, a mai spus medicul Liliana Puiu Crăciun.

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: