Zeci de biserici din Gorj, afectate de cutremure. Două stau să cadă!

Autoritățile din Gorj încă fac liste cu pagubele provocate de cutremure. 25 de biserici au fost afectate de seisme. Două lăcașuri de cult riscă să se prăbușească în orice moment, iar accesul a fost restricționat. Se întâmplă în Arcani, unde atât oamenii, cât și autoritățile se roagă să nu moară cineva pentru că nu se știe cum s-ar desfășura slujba de înmormântare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În total, autoritățile au numărat 25 de biserici care au avut de suferit de pe urma seismelor care au avut loc în ultimele două săptămâni în Gorj. Cele mai multe sunt în localitățile Lelești, Runcu, Arcani, Stănești, unde seismele s-au resimțit cel mai puternic și au afectat zeci de clădiri.

„Lelești și Runcu au fost zonele cele mai afectate, epicentrele cutremurelor din ultimelor două săptămâni. Au fost zonele cele mai afectate. Până în momentul de față, în ce privește bisericile, avem 25 de biserici care au fost evaluate, unde s-au făcut constatările în teren. De săptămâna trecută, am făcut o evidență cu ele, am informat Mitropolia despre ce s-a constatat. Un rol l-au avut și cei doi protopopi. Mai departe, este altă procedură. Acești bani pentru consolidare sau reabilitare a bisericilor vin prin Secretariatul de stat al Cultelor. Bisericile nu aparțin unităților administrativ teritoriale și atunci noi am informat despre această situație. Vom vedea care vor fi măsurile care se vor lua în ce privește bisericile”, a declarat prefectul județului Gorj, Cristina Cilibiu.

În Arcani, sunt două biserici care au fost închise. Nu se mai țin slujbe în interior, iar accesul a fost restricționat. Oamenii, dar și autoritățile se roagă să nu moară cineva din sat pentru că nu știu cum ar face slujba de înmormântare.

Ori în aer liber, ori într-un sat vecin. Acestea sunt singurele variante. „La noi, se menționează atât la școală, cât și la biserici risc major de prăbușire, dar asta nu ține locul unei expertize tehnice. Trebuie demolare sau consolidare? Așteptăm să vedem procedura. Se va stabili care va fi modalitatea de finanțare. Din câte știu, parohiile sunt persoane juridice și banii vor veni direct la parohie. Accesul este restricționat în ambele biserici. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat decizia de a limita accesul în aceste biserici. În cazul unui deces, avem o mare problemă pentru că, la Arcani, în satul Arcani, nu mai putem face obiceiul de a trage clopotul, slujbele religioase se vor desfășura în celelalte sate. Acum ne gândim dacă avem putere financiară să improvizăm măcar o clopotniță pentru că este normal, suntem creștini și nu putem să renunțăm la acest obicei. Slujba de înmormântare ori se va ține afară ori la una dintre bisericile din satele vecine”, a spus primarul din Arcani, Dan Coiculescu.

Galerie foto





Vizualizări: 1,331

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: