Ziua de 27 martie in istorie

În 1703 imparatul Petru cel Mare a fondat orasul Sankt-Petersburg, numit apoi Petrograd, si Leningrad, sub regimul comunist. Orasul si-a reluat numele originar in 1991.

În 1848 la 27 martie/ 8 aprilie la hotelul Patersburg din Iasi, a avut loc o mare întrunire care a adoptat “Petitiunea – proclamatiune a boierilor si notabililor moldoveni” care a marcat inceputul miscarii revolutionare din Moldova.

În  2008 a murit, in urma unui infarct miocardic, George Mihail Pruteanu, fost senator si cunoscut lingvist si eseist roman.

Petitiunea – proclamatiune

Petitiunea – proclamatiune este un document emis de către revoluţionarii paşoptişti din Moldova în anul 1848 şi care exprima dorinţele acestora de reformă a sistemului care guverna provincia la vremea respective. În epocă, revoluţia de la 1848 din Moldova s-a numit revolta poeţilor, datorită faptului că mulţi revoluţionari paşoptişti moldoveni erau de aceast profesie.

Revoluţia din 1848 din Moldova a ţinut doar câteva zile, deoarece nu s-a bazat pe mulţimea poporului, ci a exprimat doar ideile unui grup de tineri revoluţionari. Ideile expuse în documentul de la Iaşi sunt moderate, cu respectarea Regulamentului Organic, cerând reforme de ordin social, administrativ, politic, economic şi cultural. Petiţia a fost redactată de Vasile Alecsandri, după o întrunire a tinerilor revoluţionari paşoptişti, care a avut loc la Iaşi, la 27 martie/8 aprilie 1848.

Mihail Sturdza, domnitorul ţării, a cerut să i se prezinte doleanţele revoluţionarilor. In cele din urma, domnitorul a dispus arestarea celor care au participat la întocmirea petiţiei şi i-a expulzat pe aceştia în Turcia. În drum spre Turcia, paşoptiştii arestaţi au reuşit să mituiască escorta care îi supraveghea şi aceasta i-a făcut scăpaţi, dându-le prilejul să se refugieze în alte ţări. Unii dintre revoluţionarii paşoptişti din Moldova vor ajunge în Transilvania, unde vor contribui mult la ideologia revoluţiei ardelene prin ideile pe care le-au adus cu ei. O parte dintre revoluţionarii moldoveni vor petrece mult timp în mijlocul Munţilor Apuseni.

Vizualizări: 605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: