Ziua de 12 Martie in istorie. Prima expoziție a lui Brâncuși la New York

 În 1848 are loc Proclamația lui Simion Bărnuțiu prin care românii din Transilvania sunt chemați să se ridice la luptă pentru drepturile lor naționale.

În 1914 Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York intre 12 martie - 1 aprilie 1914.

În 1965 a murit George Călinescu, critic și istoric literar, dramaturg, poet, prozator român

Prima expoziție a lui Brâncuși la New York

Prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși a fost organizată de Alfred Stieglitz și Edward Steichen la Photo Secession Gallery, si a avut loc în perioada 12 martie–1 aprilie, fiind expuse 8 opere în marmură, lemn și bronz. Impresionat de cele văzute, colecționar american John Quin i-a cumpărat pe loc mai multe lucrări, care aveau să-i asigure în viitor un trai decent și sursele materiale necesare creației sale artistice.

Constantin Brâncuși a avut un public numeros și entuziast la New York, toate lucrările fiind vândute într-un interval de timp foarte scurt.  Aproximativ 90% din lucrările vândute de Brâncuși în timpul vieții sunt în Statele Unite.

 „Fără Americani nu aș fi reușit niciodată să creez toate acestea, probabil ca nici nu aș fi existat” declara Brâncuși în 1955 ziarului New York Times.

De-a lungul anilor, Constantin Brâncuși, a fost îmbrătișat, iubit și apreciat de tări de pe mai multe continente, însă niciodată preciat la adevărata sa valoare în tara natală.

Vizualizări: 654

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: