Ziua de 13 Martie în istorie

În 1892 are loc Conferința extraordinară a Partidului Național Român, care definitivează textul Memorandumului redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu.

În 1936 a avut loc premiera la Opera Mare din Paris, a tragediei “Oedip”, de George Enescu.

În 2013 Conclavul Cardinalilor l-a ales pe cel de-al 266-lea Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, care și-a ales numele de Papa Francisc.

Cum se alege un nou Papă?

Papa este liderul spiritual al Bisericii Romano-Catolice și al Bisericilor Catolice de Rit Oriental, care formează împreună Biserica Catolică. În prezent Sfântul Scaun este ocupat de papa Francisc. Începând cu anul 1359, Suveranul Pontif este ales pe viață de colegiul cardinalilor întruniți în conclav.

Când cel ce este pe scaunul papal demisionează sau trece la cele vesnice, ceremonia funerară durează între 15-20 zile. În acest timp, cei aproximativ 120 cardinali catolici din toată lumea (de sub 80 ani) se întrunesc in Vatican, spre a alege un nou papă, în cadrul unui conclav secret, cu usile închise, fară accesul niciunei persoane straine. Au loc consultări de culise pentru desemnarea unui candidat/candidați cu șanse cât mai mari de a fi ales încă din primele tururi de scrutin. Scrutinul poate dura zile sau chiar săptămâni. Cardinalii sunt închiși în celebra Capelă Sixtină pictată de Michelangelo și nu au voie să o părăsească până în momentul în care nu este luată o decizie. Doar cardinalii sunt eligibili să participe la această întâlnire secretă.


Sunt organizate două runde de vot în fiecare zi până când va fi ales un Papa cu o majoritate de două treimi. În caz că nu se întrunește această majoritate, buletinele de vot sunt amestecate cu paie umede și arse într-o sobă specială.

Când se întruneste numarul de voturi si noul papa este ales, buletinele de vot sunt aprinse în aceeași sobă din Capela Sixtină, iar fumul alb ce iese pe horn va vesti mulțimii de afară că lumea creștină are un nou Papă.

Noul Papă va primi un nou inel de aur încrustat cu o piatră prețioasă, care este simbolul puterii urmașului Sf. Petru pe Scaunul Apostolic și care este denumit „Inelul Pescarului”. De altfel, fiecare Papă primește un alt inel, fiind confecționat pe măsura sa, precum și un nou „Sigiliu Albastru”.

Vizualizări: 651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: