Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Tinerii își caută de lucru!

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată în fiecare an la data de 3 decembrie și are scopul de a promova și de a implementa programe destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este sărbătorită prin diverse activități. Astfel, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale (CSCCNS) Târgu-Jiu, s-au pregătit acțiuni și evenimente care să promoveze participarea copiilor și tinerilor în comunitate și să încurajeze relaționarea acestora cu membrii comunității.

Cu acest prilej, în data de 2 decembrie 2019, s-a derulat un Program de integrare socio-profesională, în cadrul căruia 12 tineri cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, care urmează să părăsească sistemul de protecție, au vizitat fabrica de pâine a firmei VEL PITAR din municipiul Târgu-Jiu.

Marți, 3 decembrie 2019, se derulează un nou Program de integrare socio-profesională, astfel că 7 tineri cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, care urmează să părăsească sistemul de protecție, vor fi prezenți la sediul AJOFM Gorj, unde vor fi informați cu privire la locurile de muncă existente în municipiul Târgu-Jiu, măsurile active existente în prezent pentru sprijinirea angajării tinerilor cu dizabilități și consiliere vocațională.

Tot marți, beneficiari ai CSCCNS Târgu-Jiu vor participa la activități cultural-sportive, care se vor desfășura la sediul Centrului Christian din Târgu-Jiu (lansare de carte, tenis de masa, biliard etc), iar între orele 14.30-15.30 se vor derula activități de cuiling în cadrul proiectului „Creativ“, inițiat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Gorj în parteneriat cu DGASPC Gorj, activitate care se desfășoară la sediul CSCCNS Târgu-Jiu.

La Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap (CSCCH) Târgu-Jiu, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități se marchează prin mai multe activități, respectiv: “Galeria Copiilor’’ - expoziție cu lucrări realizate de copiii din cadrul Centrului de Plasament; Întrunirea “Consiliului Copiilor’’- discuții cu reprezentanții copiilor și tinerilor cu scopul de a oferi acestora oportunitatea de a-și exprima opiniile și de a fi ascultați de factorii de decizie; “Scrisoare către MOŞ CRĂCIUN’’ - concurs de desen – activitate desfășurată împreună cu voluntarii de la Colegiul Tehnic Nr. 2 și Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”. De asemenea, vor fi împărțite cadouri beneficiarilor din cadrul CSCCH.

Și în centrele pentru adulți au loc activități organizate cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități. La Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița, beneficiarii se vor bucura de un program artistic susținut de ansamblul folcloric al Liceului “General Constantin Șandru” din Bâlta.

La Complexul de Îngrijire și Asistență Suseni, beneficiarii vor desfășura activități specifice obiceiurilor de iarnă, respectiv confecționarea de ornamente și decorațiuni ce vor fi folosite la împodobirea bradului, urmând un program artistic care constă în interpretarea de colinde și recitarea de poezii.

Prânzul beneficiarilor din centrele pentru persoane cu dizabilități va fi unul festiv.

La Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică “Bîlteni”, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată printr-un program de cântece și poezii.

„Marcarea Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități își propune promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, precum și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Sărbătorirea acestei zile este și un bun prilej pentru schimbarea atitudinii față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate“, arată un comunicat semna de directorul general Laurențiu Diaconescu.

Vizualizări: 586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: