Absolvenții, supărați că patronii cer experiență la angajare

Sute de gorjeni s-au prezentat joi la bursa organizată de Agenția de Șomaj pentru absolvenții din acest an. Deși era o bursă dedicată lor, absolvenții nu și-au prea făcut apariția. Puținii care au îndrăznit totuși să vină să-și caute un loc de muncă au plecat supărați pe faptul că aproape toți angajatorii au cerut experiență în domeniu.

La bursa absolvenților organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj s-au prezentat puțin peste 50 de angajatori din aproape toate domeniile. Oferta a fost bogată mai ales în locurile de muncă pentru studii medii, iar salariile oferite nu depășesc minimul pe economie. ”Ofer două posturi de tâmplar în tâmplărie PVC, doi tinichigii auto și doi vopsitori. Sper să găsesc ce caut. Normal ar trebui să aibă experiență, dacă nu au o să încercăm să-i formăm noi la locul de muncă. Avem toată deschiderea. În primele trei luni oferim minimul pe economie, după care se renegociază în funcție de cât învață”, a spus administratorul unei firme din Târgu Jiu.
În cazul locurilor de muncă pe studii superioare, salariile oferite de angajatori pornesc de la 1.800 de lei. Partea proastă este că angajatorii cer în mare parte experiență. ”La Macofil avem nevoie de un inginer constructor și un fierar betonist. Pentru inginer solicităm facultate, bineînțeles, iar la fierar-betonist curs de calificare. Salariul pentru studii superioare pornește de la 1.800 de lei”, a spus Alexandra Tunaru, șef resurse umane Macofil.

Locuri puține ca ingineri
Absolvenții prezenți joi la bursă sunt în căutarea unui loc de muncă încă de la terminarea facultății și spun că pe unde au mers li s-a cerut experiență ori ei nu pot avea experiență dacă abia au terminat studiile. ”Eu am terminat în vară facultatea de inginerie și nici până acum nu am găsit un loc de muncă. Pe unde am mers mi-au cerut experiență și nu înțeleg de ce solicită experiență sau vechime unui absolvent. M-am dus la o fabrică și mi-au spus să vin să învăț de la ceilalți salariați, dar când m-am dus acolo nimeni nu îmi arăta nimic. Nu aveau timp de noi să ne arate. Probabil că dacă nu o să-mi găsesc în domeniul meu, o să încerc să caut altceva”, a spus una din absolventele din acest an.
Nici băieţii nu au avut noroc deși au încercat să stea de vorbă cu mai mulți angajatori. ”Am terminat ingineria mediului în urmă cu un an și este foarte greu să găsești ceva în acest domeniu, practic imposibil. Eu am tot zis să încerc să-mi caut de muncă, am fost, m-am interesat peste tot fără vreun rezultat. Eu am unul din părinți plecați în străinătate și, dacă nu o să găsesc, cel mai probabil să plec și eu”, a spus un alt tânăr. Conducerea AJOFM Gorj speră ca și bursa din acest an să aibă măcar aceleași rezultate ca anul trecut când peste 280 de absolvenți participanți au fost încadrați în muncă.
DEȚINUȚI
La bursa locurilor de muncă au participat joi și un număr de nouă persoane private de liberate care au avut ocazia să stea de vorbă cu angajatorii și să identifice oportunitățile de angajare după liberare.

Vizualizări: 1,348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: