CE Oltenia scoate la vânzare producția pe 2 ani

Complexul Energetic Oltenia poate profita de conjunctura actuală de pe piața de energie, cu prețuri bune pentru producători, pentru a face contracte pe termen de 24 de luni. Acționarii companiei au modificat pe 10 august actul constitutiv și a dat puteri mai mari Directoratului, care până acum era limitat la contracte de vânzare a energiei cu termen de 12 luni. Pentru cele care depășeau această perioadă era nevoie de avizul Consiliului de Supraveghere și aprobarea AGA, ceea ce făcea imposibilă încheierea lor în trei zile, așa cum sunt regulile pe piața OPCOM.

Ministerul Energiei a salutat, într-o postare pe Facebook, decizia acționarilor Complexului Energetic Oltenia. „Această decizie oferă o mai mare predictibilitate mersului companiei, de la vânzarea de energie până la viitoarele investiții în retehnologizare. Nu în ultimul rând, prin această măsură, cumpărătorii de energie de la CEO vor avea asigurat un preț constant pe întreaga perioada de derulare a contractului bilateral”, arată ministerul.

Motivul pentru care compania vrea să încheie contracte pe termen mai lung este acela că prețurile din piață sunt bune, după cum se arată într-un document al companiei: „În comparație cu nivelul de prețuri pe termen lung din ultimii ani – când tranzacționarea produsului «bandă anul următor» a avut loc la 157 lei/MWh – contextul actual de piață (hidraulicitate scăzută, secetă) a condus la un nivel al prețurilor «forward bandă» pentru semestrul II 2017 de peste 195 lei/MWh și pentru anul următor – 2018 prețul a crescut la peste 175 lei/MWh, ceea ce permite societății să securizeze o cantitate de energie electrică minim necesară pentru încărcarea a șase blocuri energetice pentru o perioadă de până la doi ani, în condiții de profitabilitate operațională“.

Complexul Energetic Oltenia avea deja o acoperire bună în contracte, acum problema fiind mai mult de asigurare a stocului necesar de cărbune, dar și de menținerea în funcțiune a grupurilor energetice și excavatoarelor.

Galerie foto


Vizualizări: 2,595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: