Cerere de aderare la Uniunea Europeană

Bosnia-Herţegovina îşi va prezenta candidatura oficială pentru aderarea la Uniunea Europeană pe 15 februarie, a anunţat, marţi, administraţia prezidenţială, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Bosnia-Herţegovina speră să se alăture Uniunii Europene după depunerea candidaturii de aderare, la peste 20 de ani de la războiul civil din 1992-1995, în care au murit peste 100.000 de oameni. Însă procesul de aderare este unul dificil, în condiţiile în care reformele întârzie să fie implementate în fosta republică iugoslavă din cauza diviziunilor etnice cauzate de războiul civil din anii 1990, subliniază analiştii.

Ţara se confruntă, în mod frecvent, cu ameninţări de secesiune din partea etnicilor sârbi, care iau în considerare ideea de a susţine un referendum în vederea solicitării autonomiei. Analiştii consideră că Bosnia are şanse mici să devină membru UE înainte de 2025.

"Acum este definitiv şi clar că avem data stabilită de preşedinţia UE, Olanda, pentru a ne prezenta candidatura pe 15 februarie", a anunţat şeful croat al preşedinţiei tripartite a ţării, Dragan Covic.

Mediafax.ro

Vizualizări: 405

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: