China – interesată să investească sute de milioane de euro la CE Turceni

Mai ţineţi minte relatările de presă despre delegaţiile de ştabi din minerit şi energie care plecau în anii trecuţi ba prin America, ba prin Singapore sau China ca să vadă cum stau treburile în materie de minerit şi energie pe acolo? Ca "răspuns" al acelor vizite, la care s-au tocat miliarde de lei vechi, o delegaţie de chinezi este pregătită să ajungă zilele acestea pe pământ oltenesc şi nu oricum, ci cu promisiuni ferme pentru nişte investiţii care ni se tot promit de ani de zile şi pe care, evident, până acum nu le-a realizat nimeni. 

 Compania energetică de stat din China, China Huadian Engineering, doreşte să investească în modernizarea Complexului Energetic Turceni, o delegaţie a firmei respective fiind aşteptată pe 3 iulie să ajungă în Gorj. Delegaţia respectivă vine la Turceni împreună cu reprezentanţi ai agenţiei guvernamentale de garantare a creditelor, Sinosure, agenţie interesată în finanţarea lucrărilor pe care chinezii doresc să le execute la Turceni. Subsecretarul de stat Claudiu Preoteasa, vicepreşedinte al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine, spune că delegaţia de chinezi este deja în România de pe 28 iunie şi, până pe 5 iulie, cât durează deplasarea, va vizita mai multe puncte de interes din ţară, printre care şi complexul energetic de la Turceni. Preoteasa afirmă că Huadian Engineering este dispusă să investească 190 de milioane de euro în realizarea sistemului de evacuare a cenuşii în şlam dens, suma fiind aproape dublă decât cea estimată 
de proiectantul lucrării respective.
 "Huadian este una dintre cele mai mari companii din domeniul energetic din China şi intenţionează să realizeze în România, în colaborare cu instituţii şi companii româneşti, proiecte care constau în centrale termice şi hidroelectrice. Pe 3 iulie, delegaţia urmează să aibă o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Turceni pentru a discuta despre o viitoare colaborare. Partea chineză este interesată de soluţii tehnice pentru descărcarea, transportul şi depozitarea reziduurilor rezultate din procesul de ardere. Se întenţionează înlocuirea sistemului clasic de evacuare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate prin arderea cărbunelui cu tehnologia şlamulu dens, ceea ce va conduce la scăderea poluării mediului. Proiectul presupune o investiţie de 190 de milioane de euro, urmând să se realizeze în următorii ani prin atragerea unei companii străine din domeniu care să vină cu know-how, echipamente, finanţare, precum şi cu partea de consultanţă", spune Preoteasa.

 Modernizări şi retehnologizări made în China

 Chinezii sunt interesaţi şi de diferite lucrări de modernizare pentru grupurile energetice. Aceştia ar dori să se implice în modernizarea grupurilor 3 şi 6, investiţia pentru lucrările respective fiind de aproape o jumătate de miliard de euro, contribuţia proprie a complexului urmând să fie doar de o treime. Reducerea emisiei de noxe la grupurile 4 şi 5, cheltuielile fiind estimate în acest caz la 20 de milioane de euro, circa 13 milioane urmând să fie asigurate din surse proprii, restul prin atragerea unor investitori străini, cel mai probabil compania chinezească Sinosure.
 Directorul general de la CE Turceni, Eugen Tunaru, confirmă faptul că are o întâlnire programată pe 3 iulie cu delegaţia respectivă. Tunaru spune că vizita făcută de chinezi este răspunsul făcut la vizita efectuată în China de o delegaţie a Complexului Energetic, acesta sperând că, la finalul discuţiilor, să poată oferi mai multe răspunsuri despre posibilele investiţii ce se pot derula la Turceni. Deocamdată complexul se pregăteşte să organizeze licitaţia pentru depozitul de cenuşă în sistem şlam dens, lucrare evaluată la circa 100 de milioane de euro, cam jumătate din cât estimează chinezii că i-ar costa şi mai mult decât dublu faţă de cât a fost contractul similar de la Rovinari.
 


Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: