Cine e spaima interlopilor din Târgu Jiu?

Bătăile violente de stradă devin tot mai dese în Târgu Jiu. Politicienii din Gorj, chiar dacă nu au avut ieşiri publice, încep să îşi pună întrebări legate de siguranţa cetăţenilor. Situaţia pare mai gravă acum faţă de cea de acum aproape două decenii, când Coco Păun şi Gelu Livezeanu făceau legea în oraş. Poliţia a avut atunci o strategie de readucere a liniştii în oraş, dar astăzi nu sunt semne că se întâmplă asta.

Interlopii de azi sunt mult mai puternici şi mai periculoşi decât cei din anii 90. În primul rând, sunt mult mai bogaţi, pentru că au lucrat mulţi ani afară, unde au făcut bani exploatând prostituate şi cerşetori. Unii au dat spargeri demne de filmele de acţiune. Poliţia a fost relativ pasivă câtă vreme infracţiunile au avut loc peste graniţă. Între timp însă, Gorjul a devenit un punct important în traficul de droguri, dar şi al altor afaceri ilegale.

Fostul şef al IPJ Gorj, Viorel Caragea, a avut multe păcate, dar şi un mare merit pe care nu am auzit să i-l conteste cineva. A ştiut să asigure ordinea publică în Târgu Jiu şi în judeţ. Interlopii îi ştiau de frică, îşi făceau mendrele în altă parte, nu aici. Acum, nu mai există această frică. Mai degrabă poliţiştilor le este frică să aplice legea. Au fost conflicte sângeroase în ultimii ani în Târgu Jiu, în Bumbeşti Jiu şi în alte localităţi, dar în general cei implicaţi se aleg cu 24 de ore în arest şi apoi cu un control judiciar care nu îi deranjează cu nimic.

Până la urmă, nu ne dorim să stea cineva în puşcărie, ci să fie linişte pe străzi. Poliţia are nevoie pe Ordine Publică de un om cum era Caragea, care avea curajul să meargă în mijlocul interlopilor, să îi privească în ochi şi să le vorbească pe limba lor, să îi facă să înţeleagă limitele în care se pot manifesta. Dacă nu se întâmplă asta, este obligaţia liderilor politici, care par destul de bine informaţi, să pună presiune pe şefii poliţiei şi ai altor structuri şi să ceară rezultate. Altfel, vom ajunge într-un moment în care lucrurile vor degenera şi vor fi decontate de ei, de politicieni.

Vizualizări: 50,990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: