Dăneşti: Investiţie recepţionată de trei ani, nefuncţională

O investiţie de un milion de euro la Dăneşti, realizată în 2013, s-a dovedit a fi inutilă. Este vorba de sistemul de canalizare ce ar trebui să deservească patru sate ale comunei şi care nu este funcţional, pentru că oamenii nu vor să se branşeze. Nici instalaţia nu mai corespunde, multe piese s-au defectat înainte de a fi utilizate. Doar o şcoală este racordată în prezent la acest sistem de canalizare nefuncţional.

Investiţia privind realizarea sistemului de canalizare din comuna Dănești a fost realizată pe fonduri guvernamentale, alocate în 2007, prin intermediul Consiliului Județean Gorj. Câțiva ani mai târziu, în vara lui 2013, lucrarea a fost finalizată și recepționată însă nu a funcționat până acum. La nivelul comunei sunt mai multe stații de epurare, însă niciuna nu este pusă în funcțiune, pentru că localnicii nu vor să se branșeze. Mai mult, în ultimii ani instalațiile au fost afectate de intemperii și au necesitat reparații sau au fost furate diverse piese de la stațiile de epurare și s-au impus noi achiziții. "În ceea ce privește sistemul de colectare a apelor uzate, avem la nivelul comunei o investiție. Sunt trei stații de epurare, la ora actuală nefuncționale întrucât oamenii nu s-au branșat. Este adevărat că am avut și noi probleme, a trăsnit în transformator, a trebuit să-l schimbăm, l-am schimbat și acum totul este bine. Sperăm, avem cereri acum puse, oamenii vor începe să se branșeze la sistemul de canalizare, pentru că având apă, trebuie și canalizare. Acest sistem de colectare a apelor uzate a fost făcut pe un program în 2007 de către Consiliul Județean cu o societate evreiască. În prezent nu avem nicio gospodărie branșată la sistem, doar o școala generală din Barza", a declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dănești. 

 Unii au și nu vor, alții vor și nu au

Sătenii din satele Barza, Bucureasa, Botorogi, Dănești pot beneficia de această investiție, sistemul fiind implementat la aproape toate gospodăriile din aceste localități. Oamenii spun că nu vor să se branșeze, invocând diverse motive. "Nu, eu nu sunt branșat. Sunt singur, sunt bătrân. N-avem bani. Sunt pensionar cu 300 de lei pe lună, am 81 de ani. Plăteam dacă aveam dar n-are rost oricum dacă sunt bătrân, locuiesc singur, copii n-am. Costă bani, nu? Majoritate au toaleta în spatele curții, n-au oamenii bani. N-au nici vecinii. Nu mai e ce a fost odată. Acum banul e greu de făcut", a spus Ion Dobroiu, localnic din satul Bucureasa.

În timp ce unii localnici au rețea dar nu vor să o folosească, alții își doresc să aibă și nu au. "La noi nu există rețea de canalizare, poate ne fac și nouă, am solicitat la primărie. Noi ne-am branșa fără probleme. Abia așteptăm", a spus o femeie din satul Văcarea.

 Facilitate

Autoritățile locale au în plan chiar să pună o taxă care să fie echivalentă cu jumătate din costul la apa potabilă, să-i determine pe cetățeni să se branșeze la rețeaua de canalizare. "Nu știu care este motivul pentru care nu vor să se branșeze pentru că prețul nu este mare, la noi preţul pe apă este de 2.10 lei. Chiar dacă s-ar dubla ar fi 4 lei, față de ceea ce este în alte comune, ținând cont că noi scoatem apa de la adâncime și o scoatem cu pompe din puțuri. Până la urmă cred că oamenii vor înțelege că trebuie să mergem înainte nu să o luăm înapoi. S-a discutat în ședința de Consiliu să reducem cu 50% tariful la canalizare din costul apei și consilierii a fost de acord și nu cred că nu vor fi împotrivă să facem o reducere ca oamenii să poată să se branșeze", a mai spus primarul din Dănești.

Chiar și în aceste condiții, reprezentanții primăriei vor să introducă rețea de canalizare și în celelalte sate ale comunei. Proiectele au fost depuse la Consiliul Județean Gorj și Ministerul Dezvoltării pentru finanțare.

Galerie foto




Vizualizări: 1,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: