Gorjeni condamnați definitiv pentru înșelăciune la Vâlcea

Curtea de Apel Pitești a dat o hotărâre definitivă prin care doi gorjeni sunt condamnați pentru că ar fi înșelat mai multe persoane din Vâlcea, promițându-le că vor fi ajutate în derularea unor procese, de regulă, contra unor sume de bani. Unul dintre cei condamnați e Dumitru Lăpădat, nimeni altul decât cel care a primit și la Târgu Jiu, săptămâna trecută, o condamnare de cinci ani pentru același gen de fapte, el fiind în prezent în spatele gratiilor unde execută deja o condamnare definitivă pentru acuzații similare dată tot de instanțele gorjene.

La Pitești, judecătorii l-au achitat pe acesta pentru o parte din acuzații întrucât faptele s-au prescris. Au rămas însă altele care i-au adus acestuia o condamnare tot de 5 ani, cu executare. „Dispune ca inculpatul Lăpădat Dumitru să execute pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa apelată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (…), în condiţii de penitenciar (…). Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Creţu Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (…), de la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, la pedeapsa de 3 ani închisoare. (...) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi fixează termen de încercare de 5 ani, privind pe inculpatul Creţu Nicolae. Instituie în sarcina acestui inculpat măsurile de supraveghere”, au decis judecătorii, cel din urmă fiind obligat să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare în perioada termenului de încercare de cinci ani.

A păcălit zeci de gorjeni

Sentința rămasă definitivă îi obligă pe cei doi să își despăgubească victimele cu sumele încasate ilegal de la acestea, în unele cazuri despăgubirile ajungând și la aproape 6.000 de lei. Dumitru Lăpădat a devenit cunoscut mai ales prin prisma organizației sale, Asociaţia ,,Forţa Naţională de Luptă împotriva Abuzurilor, Nedreptăţilor şi Corupţiei din România”. În procesul de la Târgu Jiu în care tocmai a primit 5 ani cu executare, Lăpădat a aflat că ONG-ul respectiv va fi dizolvat prin decizie a instanței, asociația primind și o amendă de 30.000 de lei pentru că s-a implicat în activitatea infracțională derulată de acesta în urmă cu circa un deceniu. La vremea respectivă, zeci de persoane, din mediul rural, în special, apelau la ajutorul organizației menționate, contra unor sume de bani oamenii primind promisiunea că vor fi ajutate în diversele procese, procedurile judiciare fiind cel mai adesea greu de înțeles pentru solicitanți. În timp oamenii și-au dat însă seama că au fost păcăliți și au depus plângeri la poliție, odată cu trecerea anilor unii dintre ei încetând din viață, procesele cu Lăpădat fiind continuate de moștenitori.

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: