Gorun îi „cedează“ locul său ministrului Funeriu

Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Adrian Gorun, a făcut cunoscut ieri că este gata să îl lase în locul său pe ministrul educaţiei, cu care este coleg de partid, dacă acesta tot doreşte să schimbe rectorii prin noile modificări făcute la legea educaţiei. Gorun, membru în actualul partid de guvernământ, nu este foarte încântat nici de posibila introducere a unei taxe de solidaritate, el spunând că, mai întâi, românii ar trebui să afle ce s-a întâmplat cu banii adunaţi în 1990 în acelaşi scop şi despre care nu se mai ştie absolut nimic.

 „Eu susţin un control din partea ministerului asupra învăţământului superior şi susţin că încălcările de legislaţie trebuie sancţionate cu schimbarea, dar cred că substratul este doar unul politic. În comisia de verificare intră doar o clientelă politică deja consacrată, care colaborată cu alte structuri ale ministerului, e clar că aici se ajunge. Mai rămâne Senatul Universităţii, singurul for obiectiv care poate aprecia sau nu situaţia de schimbare”, afirmă Gorun. Rectorul universităţii din Târgu Jiu se arată dispus să îi cedeze locul actualului ministru al educaţiei, Gorun fiind convins că Daniel Funeriu ar „rezolva” şi problemele instituţiei de învăţământ superior la fel ca pe ale ministerului. „Mi-ar face plăcere să vină actualul ministru Funeriu şi să-i predau conducerea universităţii. După starea de dezagregare în care se găseşte Învăţământul şi ministerul, o persoană aşa competentă poate conduce şi o asemenea instituţie”, menţionează Adrian Gorun. Membrii comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor au modificat marţi articolul 115 din legea educaţiei, potrivit modificării respective rectorii putând fi revocaţi de Ministerul Educaţiei în baza constatărilor făcute de Consiliul de Etică şi Management, cu consultarea Senatului Universităţii.

Neîncrezător în Fondul Solidaritatea

Ca un dascăl care a văzut multe la viaţa sa, rectorul nu ezită să îşi spună o opinie nici despre posibila constituire a unui fond naţional de solidaritate, un fond similar existând la începutul anilor 1990, imediat după Revoluţie, şi despre care nu s-a mai auzit nimic. Adrian Gorun spune că guvernanţii din ultimii 20 de ani trebuie să explice mai întâi ce au făcut cu banii din acel fond, eventual să confişte ceea ce s-a furat de la stat în ultimele două decenii şi apoi să le ceară românilor sacrificii şi solidaritate.

„Ar fi fost necesare mai întâi nişte explicaţii. Ce a făcut Roman şi Iliescu în 1990 cu Fondul Solidaritatea? Au ajuns cumva banii de acolo în buzunarele celor care acum ne domină cu imperiile lor financiare. Eu sunt solidar şi ajut oamenii, dar nu dau banii să nu ştiu unde ajung. Dacă toate averile dobândite ocult prin spolierea statului vor trece înapoi la stat am ieşi din criză mult mai uşor şi nici nu ar fi nevoie de asemenea eforturi”, menţionează Gorun.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: