Gutuile din Gorj, transformate în suc la Petroșani

Recolta de gutui de anul acesta de la nivelul județului Gorj a fost una extrem de slabă, spun reprezentanţii Staţiunii Pomicole din Drăgoieni. Anul acesta au recoltat de pe plantaţiile proprii doar câteva tone de gutui. Producția fiind una redusă, nici cerere din străinătate nu a mai fost. Gutuile din Gorj au fost vândute la Petroșani pentru prepararea de sucuri naturale.

Plantațiile de gutui din Gorj au fost afectate de vremea capricioasă din primăvara acestui an. Conducerea Stațiunii Pomicole din Drăgoieni spune că anul acesta recolta a fost slabă comparativ cu anul trecut când au recoltat zeci de tone de gutui. "Anul acesta au fost foarte puține gutui. Am recoltat vreo 5 tone. Anul trecut am recoltat vreo 23-30 de tone. Din cauza anotimpului, temperaturile scăzute din perioada de fructificare. Au fost temperaturi scăzute, chiar pe 29 aprilie. Pe cele care le-am recoltat le-am vândut pe piața liberă. A fost și o firmă din Petroșani care a luat de la noi, face sucuri", a declarat Ion Călinoiu, directorul Stațiunii Pomicole din Drăgoieni.
Stațiunea Pomicolă mai deține în prezent doar circa 7 hectare de gutui din marea majoritate fiind pe raza comunei Bălănești, iar restul în câmpul de cercetare de la Drăgoieni. Acum circa 10 ani unitatea avea în administrare circa 35 de hectare de astfel de plantații, dar mare parte din suprafețe au fost retrocedate, fiind revendicate de foștii proprietari din Bălănești, Peștișani și Târgu Jiu. Nu toți proprietarii au mai păstrat culturile de gutui.

Galerie foto


Vizualizări: 3,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: