ITM: Minerii nu pot lucra mai mult de 6 zile. Ce amenzi a primit CEO

Salariaţii CE Oltenia nu mai pot lucra mai mult de 6 zile consecutiv, aşa cum s-a întâmplat până acum. Măsura este una permanentă şi a fost dispusă de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, după un control efectuat săptămâna trecută în carierele CE Oltenia. Verificarea s-a lăsat şi cu amenzi pentru compania energetică. În aceste condiţii, compania ar putea avea probleme în ceea ce priveşte asigurarea materiei prime pentru termocentrale.

Mare parte din carierele CE Oltenia lucrează la program de şapte zile, şi asta de câteva luni. Unii salariaţi ajunseseră să muncească chiar şi 10 zile consecutiv, lucru recunoscut inclusiv de şeful de la Resurse Umane, Sorin Olaru, într-o emisiune tv. Conform ITM Gorj, un salariat poate lucra cel mult şase zile consecutiv, urmând apoi 48 de ore de repaus. Pe aceste considerente, CE Oltenia a fost amendată săptămâna trecută de ITM Gorj. Amenda a fost în cuantum de 1.500 de lei. Suma este mică, însă măsura este permanentă.

Salariaţii CE Oltenia pot lucra mai mult de 6 zile consecutiv, dar numai în baza unui aviz al ITM Gorj. „Prin excepţie se poate lucra până la 14 zile, dar pentru asta este nevoie de acordul sindicatului şi aprobarea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Dacă are nevoie să lucreze peste 6 zile consecutiv, orice unitate trebuie să vină cu argumente foarte solide, corecte şi legale, pentru ca noi să putem să aprobăm. Nu este cazul acestei unităţi, care în momentul de faţă nu a depus această solicitare către Inspectoratul de Muncă”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

Pisc: Putem face faţă

Ion Pisc, şeful Termocentralei Rovinari, crede că măsura nu va afecta activitatea termocentralelor, dacă şefii din minerit vor şti cum să gestioneze efectivul de personal. „Tehnic vorbind, eu spun că cei care organizează activitatea din cariere pot să facă faţă. La nivelul Direcţiei Miniere, care are toate carierele, să le facă în corelare. De exemplu, să spună că duminică dau mai mult cărbune de la Jilţ Sud, iar sâmbătă de la Tismana. Şi atunci sunt mai mulţi la Tismana sâmbătă şi mai puţini duminică. Sau invers. Tehnic pot să-l facă, dar să fie corelaţi de cineva de deasupra, de la ei, de la mineri”, a explicat directorul Ion Pisc.

Sindicate: Nu ăsta-i baiul, ci banii!

Sindicaliştii din minerit spun că sunt puţine cazurile în care salariaţii lucrează mai mult de şase zile consecutiv în cariere. Mai spun că nu asta îi supără pe mineri, ci faptul că CE Oltenia nu le plăteşte zilele lucrate în plus. „Şi dacă sunt cazuri, ele sunt izolate. Nu cred că e o regulă. Cred că la Lupoaia se respectă timpul de muncă şi de odihnă al salariatului prevăzut în Codul Muncii. Problema este că sunt foarte multe posturi realizate suplimentar şi nu sunt plătite. Avem o extensie a programului de lucru de la 5 zile la 7 zile de lucru pe săptămână, fără să fie actualizat fondul de salarii”, a comentat Nicolae Bădiţă, lider sindical la Cariera Lupoaia.   

AMENDĂ

CE Oltenia a mai primit, tot de la ITM Gorj, o amendă de 5.000 de lei, pentru netransmiterea bazei de date în REVISAL, registrul de evidenţă al salariaţilor.

Vizualizări: 6,864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: