Muncitor strivit de cărbunele îngheţat. Şefii Termo Turceni, mărturii în instanţă

Doi dintre foştii directori ai termocentralei Turceni au fost audiaţi miercuri ca martori în dosarul în care alţi doi şefi, de rang mai mic, au fost inculpaţi într-un dosar în care până şi Complexul Energetic Oltenia a fost trimis în judecată ca inculpat. Este dosarul care vizează moartea în ianuarie 2015 a lui Tudor Burducea, peste care a căzut un bulgăre de cărbune îngheţat, omul intrând în vagon pentru a-l îndepărta de unde era prins, deşi nu avea voie sub nicio formă să facă aşa ceva.

În procesul de la Judecătoria Târgu Jiu, cei doi directori audiaţi, Corneliu Diţescu şi Gheorghe Văduva, au fost întrebaţi dacă aveau cunoştinţă despre astfel de situaţii şi fiecare a spus că niciodată nu le-au fost raportate incidente de acest gen.

Fostul director general al termocentralei, acum pensionar, a fost mult mai preocupat pe parcursul audierii în a delimita termenii „descărcat” şi „curăţat” atunci când venea vorba de operaţiunile făcute de Burducea. Diţescu a dat asigurări, la fel ca şi fostul director de producţie, şi el ieşit la pensie, că niciodată muncitorii nu au fost puşi să facă altceva decât prevedeau regulamentele prin care oamenilor li se asigura securitatea şi sănătatea în muncă. El a recunoscut însă că golirea vagoanelor de toată cantitatea de cărbune era necesară întrucât s-a întâmplat ca la o navetă să rămână în vagoane şi peste 100 de tone de lignit, ceea ce echivalează cu două vagoane pline transportate degeaba pe calea ferată.

Văduva, în schimb, a catalogat drept „exces de zel” şi „inconştienţă” dacă cineva ar fi încălcat normele în baza cărora muncitorii curăţau vagoanele de cărbunele îngheţat. Atunci când a trebuit să vorbească însă despre Burducea, el a menţionat că l-a cunoscut şi că era un „om excepţional, un salariat disciplinat”.

Muncitorii i-au contrazis

Judecătorul de caz le-a reamintit însă ambilor martori că la dosar au fost audiaţi până acum vreo alţi 15 angajaţi ai termocentralei, muncitori simpli, care au declarat că şefii le cereau să intre în vagoane pentru a le curăţa de cărbunele îngheţat. Procedurile prevăd că vagoanele în care cărbunele îngheaţă iarna trebuie duse într-un tunel cu aer cald, dar acolo acestea pot să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi şi a fi apoi descărcate „ca la carte”.

Maistrul şef de tură Constantin Năboiu şi şeful de secţie Virgil Paliu Vlăduţu au fost inculpaţi în acest dosar, alături de Complexul Energetic Oltenia, ei fiind judecaţi pentru moartea lui Tudor Burducea, până la pronunţarea verdictului mai fiind de aşteptat întrucât în dosar mai sunt de audiat şi alţi martori.

„Din procesul verbal de cercetare întocmit cu privire la cauza producerii evenimentului reiese că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a întocmit instrucţiuni proprii pentru a instrui salariaţii cu privire la modul de lucru în cazul în care cărbunele este îngheţat, vagoanele nu se pot descărca complet şi în ce situaţii se pot reintroduce în tunelul de dezgheţ. De asemenea, s-a reţinut că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a asigurat şi controlat cunoaşterea şi aplicarea de către toţi lucrătorii săi a măsurilor prevăzute în instrucţiuni existente, care prevăd interzicerea intrării în vagoane sau urcări pe încărcătură pe timpul manevrelor, astfel că se admitea în mod tacit intrarea în interiorul vagonului pentru a fi curăţat, fapt ce a concurat la producerea evenimentului”, au menţionat procurorii în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

Vizualizări: 5,450

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: