Primarul din Turcineşti, dosar penal pentru un prejudiciu de un milion de lei

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au deschis dosar penal pe numele primarului din Turcineşti pentru modul în care acesta a „rezolvat” problema alimentării cu apă a localităţii, chestiunea respectivă fiind una care durează de ani de zile.

Mai mult, tot ieri a anunţat şi Prefectura Gorj că recepţia realizată de o comisie inventată de primar nu este legală.

Vasile Gogălniceanu nu este însă singura persoană din dosarul respectiv pentru care anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale, ancheta vizându-l şi pe dirigintele de şantier, Alexandru Simescu. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, asimilate infracţiunilor de corupţie, fals intelectual şi uz de fals, de asemenea, infracţiuni în legătură directă cu cele de corupţie.

În dosar mai sunt puse sub anchetă alte două persoane, respectiv, Florin Gabriel Mărgărit şi Constantin Lungu, cel din urmă fiind patronul de la Pres Sanitas SRL, firmă implicată şi în modernizarea reţelei de apă şi canalizare din Târgu Jiu, proiect de zeci de milioane de euro. Procurorii îi acuză pe cei doi de complicitate la infracţiunile pentru care sunt cercetaţi primarul şi dirigintele de şantier, anchetatorii vorbind în acest dosar despre un prejudiciu care depăşeşte lejer o jumătate de milion de lei. Suma reprezintă cam 10% din valoarea întregului proiect, dosarul alimentării cu apă de la Turcineşti trecând în ultimul an inclusiv pe la Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA.

„Am mai avut începeri de urmărire penală“

Procurorii anticorupţie au lăsat însă în seama celor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj finalizarea anchetei, instituţia condusă de Gheorghe Focşan comunicând acum că probele de la dosar permit începerea urmăririi penale. „Faptele pentru care cei patru învinuiţi sunt cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj constau în aceea că Gogălniceanu Vasile, în calitate de primar al comunei Turcineşti, judeţul Gorj şi Simescu Alexandru în calitate de diriginte de şantier au întocmit documente false privind lucrările executate conform contractului încheiat la data de 18.05.2009 între Primăria Turcineşti şi SC PRES SANITAS SRL, SC Compania Romprest Service SA şi SC Constunc SRL, având ca obiect „sistem public de alimentare cu apă a comunei Turcineşti, jud. Gorj” şi au acceptat la plată lucrări care nu au fost executate, iar Mărgărit Gabriel Florin şi Lungu Constantin au întocmit documentele false privind executarea lucrărilor, prejudiciul creat fiind de 532.613 lei”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Primarul Gogălniceanu a declarat că nu-i este teamă pentru că este cinstit, dar şi pentru că are experienţă în începeri de urmărire penală. „Nici nu ştiam, am aflat din presă. Sm fost anul trecut la DNA, am dat declaraţie şi atât. Nu m-a anunţat nimeni de nimic. Nu mi-e frică. Sunt curat. Am mai avut începeri de urmărire penală, dar până la urmă nu am avut nicio acuzaţie. Nu mi-e teamă pentru că am făcut totul legal“, a spus primarul.

Recepţia alimentării cu apă, ilegală

Reprezentanţii Prefecturii Gorj au considerat ilegală şi ultima tentativă a autorităţilor locale de a face recepţia lucrărilor la alimentarea cu apă în Turcineşti. Gogălniceanu a reuşit să facă recepţia alimentări cu apă după multe încercări şi prin formarea unei comisii ilegale. “Nu s-a mai ţinut cont de comisia respectivă. Actul administrativ de constituire a acesteia nu a fost revocat, anulat, ori modificat. Conform legii am informat prin adresă scrisă primarul şi consiliul local că este ilegal, că nu respectă legea. Mai au circa o săptămână, după care îi vom acţiona în instanţă.”, a declarat prefectul de Gorj, Liviu Andrei.

Primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, spune că recepţia lucrărilor a fost făcută legal şi ca atare nu va revoca actele administrative prin care s-a făcut recepţia lucrărilor de circa 40 de miliarde de lei. “Să acţioneze în instanţă şi eu garantez că nu o să câştige“, a comentat Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti. 

„Pe mine nu mă poate acuza că sunt într-un conflict de interese cum îl acuză pe subprefect, că e de acolo şi că are ceva cu primarul. Chiar i-am spus subprefectului Romanescu să nu se mai bage în chestiunea asta, mă descurc eu cu treaba asta, ca să nu mai fie acuzat, să nu mai fie suspiciuni”

Liviu Andrei, prefect 

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: