Şcoală închisă cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar

O şcoală din comuna Urdari nu îşi va deschide porţile în această toamnă. Nu a fost închisă de Inspectoratul Şcolar, ci autorităţile locale au luat această decizie, pentru că şcoala este într-o avansată stare de degradare şi nu au fost bani pentru renovarea ei. Unitatea de învăţământ din satul Fântânele are o vechime de peste 40 de ani şi nu a fost niciodată reabilitată capital. Cei peste 70 de elevi care învaţă aici vor fi mutaţi într-o altă şcoală din acelaşi sat.

Şcoala primară din satul Fântânele are o vechime de peste 40 de ani şi niciodată nu a fost reabilitată capital. Mereu s-au făcut reparaţii acolo unde a fost cazul şi igienizări. De această dată, acoperişul unităţii de învăţământ a cedat, iar primarul din comuna Urdari nu a dispus de fonduri pentru a o reabilita în totalitate. Întreaga investiţie s-ar ridica la aproximativ patru miliarde de lei.

În aceste condiţii edilul a decis să mute elevii în şcoala gimnazială din acelaşi sat. „Şcoala aceasta are o vechime de peste 40 de ani. Am făcut şi eu clasa întâi aici. Nu a fost niciodată reabilitată capital, ci s-au făcut mici reparaţii acolo unde a fost nevoie. Noi nu am primit bani nici la rectificare pentru astfel de investiţii. Am avea nevoie cam de patru miliarde să o renovăm în totalitate. Trebuie să-i schimbăm acoperişul în primul rând că a cedat şi stă să cadă”, a declarat Mihai Calotă, primar comuna Urdari. 

Banii şcolii din Urdari au fost luaţi de inspectorat

Conducerea unităţii de învăţământ din Urdari a aşteptat ieri şi vizita inspectorului şcolar Ion Işfan care a promis că se va deplasa la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. Singura soluţie ca şcoala să fie reabilitată ar fi un sprijin financiar de la Consiliul Judeţean. „Şcoala trebuie reabilitată, dar avem nevoie de un ajutor bănesc de urgenţă de la Consiliul Judeţean. Până când şcoala va fi reabilitată elevii vor studia în Şcoala Gimnazială de la Fântânele. Au acolo toate condiţiile”, a declarat Ion Pavelea, directorul coordonator al şcolii.

Şcolile din Urdari nu au primit bani pentru lucrări de reabilitare. Mai mult decât atât, Inspectoratul Şcolar a retras aproximativ 200 de milioane de lei vechi din contul şcolilor din Urdari pentru a ajuta alte unităţi de învăţământ din judeţ. Directorul aşteaptă acum banii înapoi. „Inspectoratul s-a împrumutat practic de bani la noi. Ne-a fost retrasă din cont suma de aproximativ 200 de milioane de lei vechi de la cheltuieli materiale pentru a fi dată altor şcoli care au nevoie de bani. Ni s-a spus că ni se vor da aceşti bani înapoi”, a mai spus Ion Pavelea.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: