Se modifică termenul de valabilitate pentru permisele auto

În prezent se analizează o nouă modificare a legii rutiere prin care se schimbă termenul de valabilitate al tuturor permiselor auto. Prin noua lege va fi impusă și o limită de vârstă de 70 de ani pentru șoferi.

Propunerea de modificare a legii prevede o valabilitate mai mare a permisului auto dar numai pentru persoanele care nu au împlinit 70 de ani. Pentru restul șoferilor, noua lege impune o micșorare a valabilității permisului auto, informează ProMotor.

„Senatorii PSD, PNL, UDMR și de la minorități, care au inițiat această modificare legislativă, propun ca valabilitatea permiselor auto să crească. Astfel, de la 10 ani, cât e în prezent, termenul de valabilitate al unui permis va crește la 15 ani. Această modificare se va aplica pentru Categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE”, arată sursa citată.

În jur de 3 milioane de persoane ar putea beneficia de creșterea valabilității administrative a permiselor de conducere, ceea ce ar duce la reducerea costurilor, iar timpul pierdut de fiecare cetățean pentru întocmirea dosarului și depunerea lui va fi folosit în alte scopuri.

Inițiatorii acestei legi propun ca limita de vârstă pentru șoferi să fie de 70 de ani. După acest prag, valabilitatea permisului auto să scadă de la 15 la doar 5 ani.  Ceea ce înseamnă că șoferii vor trebui să refacă vizita medicală la fiecare cinci ani, pentru a-și reînnoi permisul.

E impusă și o limită pentru cei trecuți de 80 de ani. Aceștia ar trebui să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare 2 ani.

Aplicarea noilor termene de valabilitate se va face, însă, doar pentru permisele care vor fi emise după intrarea în vigoare a acestor modificări.

Ceea ce înseamnă că permisele de conducere actuale își păstrează valabilitatea înscrisă pe ele.

Modificarea legii se analizează în Senat, iar dacă va fi aprobată, va ajunge la Camera Deputaților, acesta fiind for decizional.

Vizualizări: 2,767

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: