Vezi de ce facilitate pot beneficia persoanele cu handicap

Facilitate pentru persoanele cu dizabilități din județul Gorj. Acestea pot beneficia de un card european de dizabilitate, document ce le permite să aibă unele drepturi atunci când călătoresc în alte țări. Persoanele cu dizabilități se pot adresa deja Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj în vederea obținerii cardului european.

Gorjenii care suferă de un handicap și au certificat medical în acest sens pot beneficia de același tratament ca și persoanele cu handicap din statul în care călătoresc. De precizat este că facilitățile se oferă numai în cazul unor evenimente culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber. ”Acest card european este unul de care pot beneficia absolut toate persoanele, atât copii cât și adulți care sunt încadrate într-un grad de handicap și au un certificat valabil. Acest card european pentru dizabilitate va permite recunoaștere reciprocă a drepturilor persoanelor cu diazabilități în opt state membre”, a spus Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Reprezentanții DGASPC Gorj menționează însă că doar opt state au semnat acest acord iar cardul european se poate utiliza astfel doar în România, Slovenia, Belgia, Cipru, Italia, Estonia, Finlanda și Malta. ”Titularii de card care călătoresc în aceste state vor avea acces în aceleași condiții ca și cetățenii cu dizabilități ai statului respectiv la anumite drepturi permițând astfel un tratament egal. Cardul european pentru dizabilitate este un document prin care persoanele cu dizabilități pot beneficia la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în statele membre. Cardul se eliberează doar la cererea persoanelor cu dizabilități, tutorilor sau reprezentanților legali”, a adăugat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Acest card european se eliberează în maxim 45 de zile de la momentul înregistrării cererii. Județul Gorj dispune în momentul de față de o mie de carduri europene pentru dizabilitate.
CREȘTERE
Numărul persoanelor cu handicap în județul Gorj crește anual cu câte trei procente. Astfel, la 31 decembrie 2015 erau înregistrate 11.831 persoane cu dizabilități din care adulți 10.855 iar copii 976. Anul acesta, la 30 septembrie avem înregistrate un număr de 12.149 de persoane cu dizabilități din care adulți 11.129 iar copii 1.020.

Vizualizări: 634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: