Zbor peste Târgu Jiu. Cât costă o plimbare printre nori

Gorjenii care vor să vadă de sus municipiul Târgu Jiu vor avea în curând posibilitatea să aibă parte de experienţe de neuitat. Un afacerist gorjean şi-a cumpărat un avion cu care intenţionează să facă zboruri de agrement. Pentru o jumătate de oră de adrenalină, cei interesaţi de plimbările printre nori vor scoate din portofel câteva sute de lei.

Mihai Merluşcă are 36 de ani, este din Târgu Jiu şi a făcut o pasiune pentru zborul cu avionul. Tânărul pilotează avioane de patru ani şi este administratorul societăţii Mertecom, care are ca obiect principal comercializarea de produse de igienă şi curăţenie.

Pasiune costisitoare

Pasionat de zbor, Mihai Merluşcă a făcut tot posibilul să-şi cumpere un avion. Este vorba de un aparat unguresc, Apollo Fox, de două persoane. Afaceristul spune că a cheltuit pentru această pasiune „cam cât pentru o maşină de lux”, adică undeva la 50.000 de euro. Pentru asta a amenajat un aerodrom privat în satul Bucureasa, comuna Dăneşti, la doar câţiva kilometri de municipiul Târgu Jiu. Pista este din iarbă şi are o lungime de 700 de metri. „Este un proiect personal, nu foarte grandios. Cu timpul o să-l dezvolt în funcţie de cererile clienţilor şi de timpul meu. O să fie ceva de weekend, fiind vorba de o pasiune. Absolut totul este pe fonduri proprii, proprietate personală, să nu am probleme cu nimeni şi cu nimic. Am luat avionul pentru mine, nu l-am gândit ca o afacere, dar să zbor singur parcă nici nu mai e o plăcere”, a spus, amuzat, Mihai Merluşcă. 

Zbor în siguranţă

Avionul a fost achiziţionat în acest an. Nu are încă un hangar unde să îl ţină la adăpost, aşa că-l „parchează” la Craiova, la Aeroclubul României. Mihai Merluşcă a efectuat nenumărate zboruri, în special în judeţul Dolj. Avionul a fost dotat şi cu o paraşută pentru care a plătit vreo 3.000 de euro. Aceasta va fi folosită în cazul unei urgenţe, având capacitatea să susţină întreg avionul. Vehiculul aerian are doar vreo 300 de kg şi ajunge la 500 kg cu combustibil şi pasageri.  

„Printre nori este cel mai frumos zbor”

Avionul este unul simplu, fără instalaţie de oxigen, şi va zbura cel mai des la altitudini cuprinse între 500 şi 800 de metri, pentru ca pasagerul să privească cele mai reuşite panorame. Poate urca până la peste 3500 de metri, pentru a survola munţii.

Cei interesaţi de astfel de plimbări vor scoate din buzunar câteva sute de lei. „Tariful va fi undeva la 250-300 lei pentru un zbor de 30 minute, care e mai mult decât suficient, cât să fie şi pe munte şi pe oraş. Traseul va fi în funcţie de ce doreşte clientul să vadă. Oricum, 30 de minute e mult, se ajunge până la Craiova. Zborurile sunt legale, cu autorizaţii. Noi avem noroc că nu este niciun aeroport şi zburăm destul de liber. Fiind singurul din Gorj, probabilitatea să dăm de avioane în aer este foarte mică. Zborul e frumos jos, nu foarte sus, adică la 500 de metri. Şi printre nori, cum este cel mai frumos zbor, e undeva la 800-900 metri”, a mai spus Mihai Merluşcă, care are în plan să organizeze show-uri aeronautice cu paraşutişti şi avioane de acrobaţie.

Vizualizări: 23,711

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: