(Mono)glutamatul de sodiu-E621

Această substanță, întâlnită și sub denumirea de glutamat de sodiu, sare chinezească, monosodium glutamate, natrium glutaminat, se obține pe cale chimică, dar există și în natură, în alimente precum: drojdie, ciuperci, roșii, ouă, fructe de mare, pește. Se găsește în mod natural și în organismul uman, având rolul de neurotransmițător și este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Pentru că gustul glutamatului de sodiu este acela de carne sărată, el se folosește ca potențiator de aromă în special în industria cărnii. Îl găsim în carnea de pui, de porc, în semi-preparate, pate-uri, dar și în chips-uri, pufuleți, produse tip fast-food, supe instant, paste sau amestecuri de condimente.

Efectele (mono)glutamatului de sodiu: suprastimulează celula nervoasă, provoacă dependență, stimulează apetitul,  compușii de transformare metabolică au efect neurotoxic; persoanelor sensibile le poate produce dureri de cap, greață, slăbiciune, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, modificări ale ritmului cardiac, respirație dificilă; poate produce oscilații ale tensiunii arteriale; poate produce crampe, diaree, hemoroizi; poate contribui la declanșarea maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson, sindromul ADHD.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: