Comerciant: Preţul cărnii de porc, în picaj de la sărbători

Veşti bune pentru gorjeni! Preţul cărnii de porc comercializată la nivelul judeţului este într-o continuă scădere. Comercianţii gorjeni spun că au pierdut mult în ultima perioadă din cauza faptului că se înregistrează o scădere a consumului, cererea fiind una destul de mică, de multe ori fiind nevoiţi să vândă carnea la preţul de achiziţie. Scăderile de preţ vor continua în următoarele săptămâni, asta pentru că a scăzut preţul cărnii de porc importată de la unguri, ceea ce influenţează mult preţul la nivel local.  

Dacă la sfârşitul anului trecut carnea de porc pleca de la abator spre comercianţi cu 9-9,3 lei, acum aceştia cumpără carcasa cu 8-8,6 lei pe kg. A scăzut consumul, a scăzut şi preţul. Aşa se face că preţurile sunt în picaj şi vor continua aşa. Comercianţii spun că nu de puţine ori au vândut marfa la preţul de achiziţie. „Trendul este de scădere a preţului, nu numai la porc, dar şi la pui. Consumul este foarte mic. Cred că de 5-6 ani nu a mai fost atât de slabă cererea pe piaţă. Faţă de ce a fost la Crăciun ne-a scăzut cu vreo 10% preţul, şi va continua să scadă. Preţul de achiziţie a scăzut, am scăzut şi marjele de profit şi aproape am ajuns să vindem cu cât luăm, ca să nu rămână în magazin sau să se strice. Carcasa o achiziţionăm cu 8 lei-8,6 lei. Noi sub preţul cu care o cumpărăm n-o să o putem vinde, cel mult, nu vinzi, nu mai cumperi”, a spus Adrian Stănişor, directorul unei carmangerii din Târgu Jiu.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj, Ion Iliuţă, spune că preţurile vor continua să scadă la carnea de porc în câteva săptămâni, asta pentru că Ungaria a micşorat zilele trecute taxa pe valoarea adăugată pentru carnea comercializată de porc de la 27% la 5%. „Scăderea TVA-ului la unguri atât la porcul viu, cât şi la carnea de porc va crea probleme crescătorilor noştri, piaţa va coborî preţul pentru că sunt foarte multe unităţi de abatorizare din România care au relaţii cu fermele din Ungaria şi aduc porcul direct de acolo. De-a lungul timpului, inclusiv la Târgu Jiu, s-a adus carcasă de porc din abatoare din Ungaria. Am înţeles că ar fi scăzut preţul şi în abatoarele noastre în ultimele zile. Cred că în două săptămâni preţurile la carnea de porc o să scadă cu procente de până la 10%”, a spus Ion Iliuţă.

În prezent, oamenii cumpără porcul din magazin la preţuri care pot varia de la 1,5 lei pentru un kg de oase până la 22 de lei pe kg pentru ceafa de porc.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: