Scandal în cimitir. Cere scurtarea unui loc de veci cu o jumătate de metru!

Scandal la Șitoaia, în comuna Roșia de Amaradia, după ce un sătean a reclamat că un mormânt al unui vecin de-al său ar fi mai mare cu vreo jumătate de metru decât consideră el că ar fi fost normal. Omul se plânge că nu i-a mai rămas spațiu pentru parastasele morților săi și, de aceea, acum a făcut reclamație la Mitropolia Olteniei, pentru a obține o „rectificare” a mormântului care îl încurcă.

Tot satul este însă împotriva sa, duminică întrunindu-se Consiliul Parohial pentru a decide dacă dispune sau nu o redimensionare a locului de veci în care a fost înmormântat Dorel Florin Stoica. Bărbatul a murit în această primăvară electrocutat la locul de muncă și tot satul a regretat decesul său. Cei de la biserică au decis ca nimeni să nu se atingă de mormântul său și să fie lăsat să își doarmă somnul de veci în liniște.

Soția celui decedat a rămas fără replică atunci când a auzit ce pretenții are vecinul său. „El îmi cere să fărâmăm o porțiune de 50 de centimetri pe vreo 20 de centimetri. Adică îl deranjează colțul acesta, dar cum să facem asta, să tăiem picioarele mortului? Nu știu cum s-a gândit el! Eu nu am cum să fac vreo rectificare aici pentru că am respectat aliniamentul de la celelalte morminte. Dacă ieșeam mai în față sau făceam altfel, poate aș fi zis că am greșit. Nici vorbă însă de așa ceva. Dumnealui a fost cel care a turnat placa de beton pe locul nostru și acum el se plânge că am intrat noi la el. Vrea să pună colacii exact pe locul acesta, deși are suficient spațiu, atunci când face parastase în cimitir”, spune văduva îndurerată.

„A reclamat tot satul”

Ion V. Diaconu, cel care a făcut sesizarea la Mitropolia Olteniei, afirmă că nu va lăsa lucrurile așa. El se plânge că nu are spațiu suficient pentru a da de pomană atunci când sunt făcute parastase la căpătâiul rudelor sale și cere dărâmarea unei porțiuni din ceea ce denumește a fi „grilajul” mormântului vecin, deși grilajul respectiv este din ciment și e parte din locul de veci al răposatului. „Au venit miercuri de la Mitropolie, de la Parohie, s-a stabilit ca toți să avem mormintele de 2 metri, iar al lor e de 2.5 metri. În condițiile astea eu nu am unde să fac parastasul pentru ai mei, iar dacă nu se rezolvă problema o să merg în instanță și cu Mitropolia și cu Parohia și cu preotul”, spune bărbatul.

Vorbele sale nu sperie însă restul satului, oamenii plângându-se că aproape fiecare dintre ei a avut cel puțin o reclamație făcută de acesta împotriva lor. Unul din săteni spune că a avut 33 de plângeri prin care Diaconu l-a reclamat pentru diverse nimicuri. Acum oamenilor le-a ajuns cuțitul la os pentru că s-au săturat de situația respectivă. „O să vedeți că el nu vine în cimitir când suntem noi ceilalți și nici prin sat nu merge seara pentru că știe că își ia bătaie. A reclamat pe cine a vrut și pe cine a nimerit. Cum să dărâmi din mormânt acum, în loc să lași mortul să își doarmă liniștit somnul de veci. Băiatul ăsta care a murit a fost un om excepțional, iar acum vine Diaconu și vrea să îi taie din mormânt. Nu am mai pomenit așa ceva! Nu există nicio reglementare care să fi fost încălcată, e loc pentru a-și face parastasul, să își pună coșul cu colaci unde vrea el pentru că sunt morminte și la 10 centimetri distanță unul de altul și oamenii nu s-au mai reclamat. Doar el e nemulțumit”, a spus un sătean.

Ce spun autorităţile     

Preotul din sat, Gheorghe Zăvoi, a dat asiguri după ședința Consiliului Parohial că nimeni nu se va atinge de mormântul lui Stoica, indiferent de reclamațiile pe care le-a făcut sau le va mai face Diaconu. Primarul comunei, Liviu Cotojman, a fost și el reclamat de bărbatul nemulțumit de dimensiunile locului de veci, la fel ca și restul sătenilor. Edilul spune că atâta timp cât restul oamenilor nu au o problemă cu mormântul respectiv, lucrurile nu se vor modifica. Oricum, autoritățile locale vor să extindă cimitirul după ce o familie din sat a decis să doneze un teren în acest sens, iar atunci oamenii vor putea să își amenajeze locurile de veci la distanțe mai mari între ele. Până atunci va mai trece însă ceva vreme, iar pentru scandaluri va fi timp suficient.

Galerie foto


Vizualizări: 1,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: