127 de ani de la nașterea Eroinei de pe Jiu

Autoritățile locale din municipiul Târgu Jiu au organizat un moment evocator în fața Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu, joi dimineața. S-au împlinit 127 de ani de la nașterea Eroinei de pe Jiu, iar acest lucru nu a fost dat uitării.   

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Nichifor, a ținut un discurs în fața Prefecturii Gorj, alături de o parte din orchestra Doinei Gorjului, dar și de oficialitățile județului. Totul a fost organizat conform normelor impuse în această perioadă de pandemie.   

”Chiar dacă situația este specială, am gândit să omagiem personalitatea eroinei noastre, într-un cerc mai restrâns. A participat și o parte din orchestra Doina Gorjului. Ecaterina Teodoriu a reprezentat un imbold al tuturor celor care au participat la evenimentele precedente făuririi Marii Uniri”, a spus Nichifor.

Eroina de pe Jiu s-a născut la Vădeni, pe data de 14 ianuarie 1894, făcând parte dintr-o familie de agricultori. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Vizualizări: 1,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: