13 proiecte civice depuse la CJ Gorj. Mihai Olaru: Au fost inițiative care m-au încântat


Un număr de 13 inițiative civice au fost depuse la Consiliul Județean Gorj, în cadrul unui apel destinat organizațiilor neguvernamentale, a comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj. Apelul de proiecte a fost deschis pe cinci domenii: sport, turism, tineret, mediu și educație civică și antreprenorială.

Proiectele urmează să fie evaluate, însă din informațiile furnizate de inițiatorul proiectului în Consiliul Județean Gorj, Mihai Olaru, au fost atinse cam toate domeniile. Suma alocată a fost de 250.000 de lei, iar dezbaterile pe acest proiect au fost mult mai intense decât pentru orice alt proiect ce alocă sume imense în alte domenii.  

Consilierul Mihai Olaru crede că ar fi putut fi depuse mult mai multe inițiative, cu o implicare mai mare a Consiliului Județean Gorj.

 

Reporter: Apelul de proiecte s-a încheiat. Pe ce domenii au fost depuse și ce fel de inițiative?
Mihai Olaru: Proiectele sunt în evaluare, nu aș vrea să periclitez cumva această evaluare astfel că o să vorbesc despre ce știu de la organizațiile cu care am intrat în contact. Mi-au vorbit despre inițiative și idei care m-au încântat și care mi-au validat faptul că, atâta timp cât Consiliul Județean Gorj dă dovadă de deschidere și de suport, prin colaborare putem profita de foarte multe oportunități pe care județul ni le oferă.


Am discutat cu posibilii solicitanți pentru că am încercat sa ii ajut cu toate informațiile pe care le-am avut in acel moment. Au fost întrebări legat de competiții sportive montane specifice zonei, activități de tineret ce implica foarte mult voluntariat, activități ce pot răspunde unor nevoi sociale, până la inițiative cu impact in turism, de amenajare de trasee montane.


Reporter: Care este feedback-ul primit de la ONG? Anul acesta au putut depune și alte ONG, nu doar asociațiile sportive. 
Mihai Olaru: Feedback-ul de la ONG-uri a fost divers. Unul bun, legat de faptul că au devenit eligibile activitățile întreprinse de ei, dar și negative referitor la procedura de  consultare publică a ghidului unde, deși au avut propuneri de modificare nu au fost luate in calcul și nu a existat o cooperare reală legată de acest aspect. Alți reprezentanți ai ONG-urilor au fost descurajați de termenul redus in care sesiunea de depunere proiecte a fost deschisă, de doar 15 zile, acest aspect având un impact negativ in numărul de proiecte depuse, care putea fi substanțial mai mare.

Reporter: Nu ați încercat o prelungire?

Mihai Olaru: Am pus această întrebare și mi s-a spus că este imposibil să fie prelungit datorită procedurilor cu termene foarte strânse, dar eu cred ca puteam găsi soluții, chiar dacă asta implica sa fim mai operativi înainte de lansare.


Reporter: Când o să fie anunțate proiectele finanțate?

Mihai Olaru: Proiectele au intrat deja in evaluare, comisiile de evaluare fiind formate din colegi de la Consiliul Județean si rezultatele vor fi publicate pe site-ul instituției in jurul datei de 20 Iunie. Până atunci, dacă va fi cazul, solicitanții pot primi cereri de clarificări. Eu sper ca evaluatorii să pună întrebări atunci când ceva nu este clar.

Reporter: Ce ar trebui făcut diferit la următorul apel?

Mihai Olaru: Tot timpul putem trage concluzii cu ce ar putea fi făcut diferit si mai bine pe viitor. Unul din lucrurile pe care le putem face mai bine ar fi să lărgim eligibilitatea aplicanților de la ONG-uri cu sediul în Gorj la ONG-uri care propun proiecte cu activități ce se desfășoară în Gorj. Au fost cazuri in care am fost întrebat de ONG-uri din țară dacă pot depune proiecte cu activități in zona Olteniei de sub munte, dacă au sediul în alt județ. Din păcate, răspunsul a fost unul negativ, deși cu siguranța acestea ar fi putut aduce un plus valoare zonei. Mă bucur să văd că interesul pentru dezvoltarea acestei zone este și din exterior, nu doar interior. 

Și ar trebui să revizuim aspecte legate de publicitatea făcută proiectului, modul și timpul de reacție al instituției la propunerile posibililor beneficiari, dar și perioada in care se pot depune proiecte. Toate pot fi îmbunătățite, dacă se va ține cont de acum înainte la următoarele apeluri.

Vizualizări: 879

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: