23% dintre absolvenți nu s-au înscris la Bacalaureat

Examenul naţional de Bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie, începe luni,cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.

Examenul este organizat în 802 centre. Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că doar 77% dintre absolvenţii de liceu din promoţia curentă s-au înscris pentru examenul de bacalaureat în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul. El susţine că acest lucru a fost cauzat de pandemie şi, având în vedere contextul în care s-au desfăşurat cursurile în anul şcolar care s-a încheiat, ministrul afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

- fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.).
-intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
- în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.
- în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă.
fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.
- sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini.
- în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie.
- colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.


În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Vizualizări: 706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: