500 de fermieri au contestat deciziile de plată

Aproximativ 500 de fermieri gorjeni au depus contestaţii la deciziile de plată pentru schemele de sprijin la suprafaţă aferente anului 2008. Oamenii au avut surpriza să primească mai puţini bani decât se aşteptau. APIA a motivat prin faptul că suprafeţele de teren ale oamenilor nu erau îngrijite. În 2008 au fost depuse 24.400 de cereri pentru plata de suprafaţă.

Petre Ecobici, director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj,a declarat că plăţile pe suprafaţă pentru anul 2008 s-au făcut de-abia în acest an, când s-au primit şi nelipsitele contestaţii: „Desigur că am primit şi contestaţii, în special pentru terenurile care au fost controlate prin sistemul de teledetecţie, unde parcelele declarate de unii fermieri nu s-au înregistrat în blocurile fizice. De asemenea, ca să putem acorda aceşti bani, terenurile şi păşunile trebuie întreţinute ca să corespundă cerinţelor de mediu (GAEC) impuse. Dacă aceste cerinţe nu sunt respectate, fermierii sunt penalizaţi şi nu primesc suma alocată în întregime. Nemulţumirile apar când oamenii primesc decizia de plată, văd că este mai puţin decât se aşteptau şi fac contestaţie”.

În perioada 2 martie- 9 iunie 2009, 25.315 gorjeni au depus cereri de plată pentru o suprafaţă de teren agricol utilizat de 99.617,84 hectare şi aşteaptă să primească evaluarea dosarelor până pe 15 octombrie. Anul 2009 se anunţă unul mai bun pentru fermieri, întrucât plăţile vor începe chiar de pe 16 octombrie, urmând să se asigure mai întâi 70% din valoarea subvenţiei, după spusele reprezentanţilor APIA Gorj.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: