76 de ani de la inaugurarea Căii Eroilor

Puțină lume știe că în urmă cu 76 de ani municipiul Târgu Jiu primea în patrimoniul său cele mai faimoase opere create de Constantin Brâncuși vreodată, ieri aniversându-se inaugurarea din 1938 a Ansamblului Monumental Calea Eroilor.

Autoritățile locale, în frunte cu primarul Florin Cârciumaru și viceprimarul Aurel Popescu, s-au strâns la Masa Tăcerii pentru a vorbi împreună cu un reprezentant al Arhivelor Naționale despre evenimentele de acum aproape opt decenii. Ridicate în memoria gorjenilor care și-au dat viața pe 27 octombrie 1916 (14 octombrie pe stil vechi) în războiul contra Germaniei, operele de la Târgu Jiu au fost inaugurate de Brâncuși și Liga Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu, tot într-o zi de 27 octombrie.

Tot într-o zi de 27 octombrie, dar anul trecut, municipalitatea a semnat documentele prin care a inițiat introducerea în patrimoniul UNESCO a operelor de la Târgu Jiu, cererea respectivă urmând să primească un răspuns în vara anului viitor. Evenimentele respective erau prea puțin cunoscute însă de gorjenii întâlniți pe stradă și care nu știau pentru ce anume cântă fanfara. Cârciumaru a avut oaspeți din Franța la acest eveniment și, alături de aceștia și de elevi de la două licee din oraș, a mers cu fanfara în frunte pe Calea Eroilor, la biserica de pe axa brâncușiană edilul retrăgându-se din coloană.

La Coloana Infinitului a mai ajuns însă puțină lume, elevii îmbrăcați în costume populare gorjenești prinzându-se aici într-o horă tradițională. Turiștii care s-au nimerit din întâmplare în vizită la operele lui Brâncuși s-au declarat surprinși de manifestările respective, neștiind nici ei despre ce era vorba. „Nu știam că au trecut 76 de ani, dar sunt extrem de bucuroasă să văd o asemenea manifestare. Vin pentru prima dată la Târgu Jiu, locuiesc în Canada, la Montreal, și acum am ajuns să văd pe viu operele lui Brâncuși de aici, ceea ce mă emoționează. Mă bucur că am văzut și manifestările Primăriei sau cine le-a organizat, e foarte frumos”, a spus o româncă stabilită peste ocean de mulți ani și nimerită ieri la plimbare pe la Poarta Sărutului.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: