Trăsura „Ghiţă Ciobanu” plimbă turiştii de la Peştera Muierii

Un gorjean din comuna Baia de Fier a găsit o metodă ingenioasă de a face rost de bani. După ce câţiva ani s-a chinuit să-şi dreseze măgarul, omul şi-a pus animalul la trăsură, şi-a dotat atelajul cu un casetofon şi două boxe şi a început să-i plimbe pe turiştii care veneau la Peştera Muierii. Pentru a atrage atenţia a montat pe trăsură o plăcuţă cu menţiunea: „Curse ocazionale”. Gheorghe Lazăr spune că s-a văzut de mai multe ori pe Facebook în fotografiile postate de turiştii străini care au vizitat peştera.

Gheorghe Lazăr, în vârstă de 66 de ani, s-a gândit să facă rost de bani plimbându-i pe turişti cu trăsura. Omul şi-a înfrumuseţat atelajul şi l-a botezat „Ghiţă Ciobanu”. „Aşa cum scrie şi pe plăcuţă, trăsura mea se numeşte „Ghiţă Ciobanu”. Asta pentru ca oamenii să nu uite că suntem într-o zonă specifică păstoritului. În trăsură am un casetofon legat la un amplificator, unde pun muzică în funcţie de solicitările clienţilor. Am casete şi CD-uri cu manele, muzică uşoară şi muzică populară. Am şi un CD cu un cântec dedicat lui Ghiţă Ciobanu, care sună cam aşa: „Ghiţă, Ghiţă, eşti cioban de mare spiţă”. La unii dintre clienţi le place acest cântec, alţii îmi cer să le pun cântece ciobăneşti”, a declarat Gheorghe Lazăr.

Nu numai trăsura are un nume aparte, dar şi măgăriţa, pe care o cheamă „Prinţesa Gorjului”.  Gheorghe Lazăr spune că a trebuit să facă meditaţii serioase cu „Prinţesa Gorjului” pentru că animalul nu mai răspundea la comenzi. „Am păţit rău cu măgăriţa pentru că am luat-o de la un cioban şi era învăţată cu oile. Mi-au trebuit câţiva ani de meditaţii pentru a o face să răspundă la comenzi, nu ştia nici de Hoo!, nici de Hai! Nu orice măgar poate merge la trăsură. Pe măgăriţa mea o cheamă „Prinţesa Gorjului” pentru că şi Ardealul are o prinţesă, pe Roxana aia cu manelele”, a precizat Gheorghe Lazăr.

Plimbarea cu trăsura, accesibilă fiecărui buzunar

Gheorghe Lazăr spune că a făcut bani frumoşi pe timpul verii, însă acum nu mai are solicitări. „Până la 15 septembrie mi-a mers bine, acum este mai greu pentru că e frig şi nu mai prea vin turişti la Peştera Muierii. Eu îi plimbam pe oameni de la ieşirea din peşteră până unde aveau maşinile parcate. Unii îmi cereau şi trasee mai lungi, le plăcea să se distreze. În plus, nici nu le luam bani mulţi. Fiecare îmi dădea cât vroia, unii îmi dădeau câte un leu-doi de persoană, alţii îmi dădeau mai mult, după cum avea omul”, a declarat Gheorghe Lazăr.

Gorjeanul spune că s-a văzut de multe ori pe Facebook. „Ce credeţi, că dacă sunt bătrân nu am poze pe Facebook? Am foarte multe poze, nu am cont, dar m-au pus şi pe mine turiştii pe care i-am plimbat cu trăsura. Astă-vară foarte mulţi turişti străini au făcut poze cu trăsura Ghiţă Ciobanu şi cu Prinţesa Gorjului”, a precizat Gheorghe Lazăr.

Vizualizări: 709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: