A cântat patru zile la o nuntă

Cântărețul de muzică populară Petrică Mâțu Stoian a povestit într-o emisiune amintiri de la nunțile la care a cântat de-a lungul timpului, mai ales pe meleagurile Gorjului.

Cea mai lungă cântare la o nuntă a durat patru zile. „Patru zile am cântat: sâmbătă, duminică, luni și marți. Cântai la horă. I-am dat viteză cântecului și lumea juca. Nu repetam, mă. Nu era doar repertoriul meu. Acum dacă mă duc la o nuntă pot să țin cinci ore cu repertoriul meu”, a povestit Petrică Mîțu Stoian.

La o altă nuntă a cântat până a rămas mireasa gravidă, după cum a glumit. S-a întâmplat la Padeș, unde le-a cântat mirilor nu doar în seara petrecerii, ci și dimineață, imediat după ce s-a consumat noaptea nunții, moment de care își amintește cu emoție pentru că cei doi însurăței au fost extrem de impresionați de faptul că au fost treziți cu muzică.

Artistul și-a adus aminte și de o nuntă cu scandal. „Era o femeie solidă, mare, grăsună, cum dădea cum îi trântea pe jos. S-au certat, în fine, a venit un domn, până la urmă am rămas singuri cu lăutarii, sub cort, a venit și o ploaie. El era socrul și zicea că l-au lăsat să păzească. Am luat de acolo ce am apucat, am plecat acasă. Nu a mai avut cine să ne mai plătească. Poate era o tehnică din asta, că n-a dat nimeni dar la masă. A fost un scandal, Doamne, am ținut-o minte”.

Petrică Mîțu Stoian este originar din zona Plaiului Cloșanilor din județul Mehedinți. Din anul 1995 a lucrat la Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, după care a plecat la Ansamblul “Maria Tănase” din Craiova.

Vizualizări: 2,413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: