A dat norocul pentru un tânăr detectorist din Gorj. "Am descoperit două tezaure în șapte luni!"

Încă o descoperire excepțională făcută de Gabriel Betej, tânărul pasionat de arheologie care a găsit o mască de fier, de pe vremea romanilor, unică în România. De această dată, tânărul detectorist a găsit un mănunchi de brățări din aur într-o pădure din Prigoria. 

La o primă vedere, arheologii vorbesc de o nouă descoperire uimitoare. Brățările ar data din anul 1.200 înainte de Hristos. "Sunt puţin în stare de şoc. Am plecat cu detectorul sâmbătă după-amiază, pe 4 martie. Cam la 10 minute, după ce am intrat în pădure, am avut un semnal puternic. Am săpat şi am găsit aceste obiecte din aur, că încă nu ştim ce sunt", a mărturisit Gabriel Betej. 

Brățările din aur cântăresc 130 de grame. Tânărul le-a predat deja și au ajuns la Muzeul Județean Gorj, de unde vor fi trimise pentru expertiză la București, apoi vor reveni în vitrina muzeului din Târgu Jiu. "Am o carte – Aurul şi argintul antic al României, şi am găsit modele similare. Nu la toate, la câteva dintre ele, şi ar fi datate de la 1.200 înainte de Hristos. E al doilea tezaur în decurs de şapte luni după masca romană descoperită astă-vară. Mă bucur foarte mult că le-am găsit pentru că o să ajungă în muzeu, să fie admirate de foarte multă lume", a mai spus tânărul. 

Descoperirea va fi încadrată la categoria "Tezaur". "Este vorba de o descoperire excepţională, care se încadrează în categoria tezaur al patrimoniului cultural naţional, datând în jurul anului 1.200 înainte de Hristos. Deci acum circa trei mii de ani", a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. 

După ce atât masca romană, cât și brățările din aur vor fi evaluate, se va stabili și ce recompensă va primi Gabriel. Cu siguranță, suma va fi de ordinul zecilor de mii de lei, dezvăluie surse din cadrul muzeului.

Galerie foto


Vizualizări: 6,508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: