A muncit în străinătate ca să plătească prejudiciul

L-a consiliat în probleme ale etniei romilor pe Vasile Popeangă  în perioada în care acesta a fost deputat de Gorj, dar asta nu îl scutește acum de emoţiile prin care au trecut și alţi romi din Meteor în ultimii ani, de când autorităţile au început să lupte cu evazioniștii fiscali. Radu Istrate este fostul consilier parlamentar care acum își așteaptă sentinţa după ce la termenul de miercuri a pledat vinovat în faţa unui judecător al Tribunalului Gorj.

Acesta a menţionat chiar că este de acord să presteze muncă în folosul comunităţii dacă va fi găsit vinovat, cu precizarea că are probleme de sănătate care îi diminuează forţa de muncă cu 25%.

Radu Istrate a fost trimis în judecată împreună cu Arada Stănescu și cu Gheorghe Goman într-un dosar în care procurorii îi acuză că au folosit facturi fiscale pentru operaţiuni fictive doar pentru a plăti mai puţine impozite și taxe către bugetul de stat. Fostul consilier a recunoscut acuzaţiile și a și plătit o parte din prejudiciu, dar asta nu îl scutește de emoţii. Ca să achite suma datorată statului acesta a plecat la muncă în străinătate, dar problemele i se trag de la ceilalţi doi inculpaţi, care nu au achitat nimic din prejudiciul care li se impută.

„Am câteva luni de când lucrez la o firmă de curierat rapid în Germania. Am ales această variantă tocmai pentru a putea face rost de bani cu care să sting prejudiciul și să îmi pot întreţine și familia. Eu am calculat că ar trebui să achit cam 34.000 de lei, dar chiar dacă îi plătesc eu pe toţi, tot nu se consideră problema rezolvată pentru că ceilalţi nu au plătit nimic. Suntem obligaţi în solidar să achităm și asta înseamnă că dacă ei nu dau nimic, eu plătesc degeaba partea care consider că ar fi a mea. Nu știu cum va fi în cele din urmă, dar sper ca pedeapsa să fie cât mai mică. Eu oricum am făcut eforturi pentru a scăpa de această problemă”, afirmă Istrate.

Șansele ca cel puţin unul din ceilalţi inculpaţi să achite prejudiciul prea curând sunt mici cel puţin în ceea ce o privește pe Arada Stănescu. Aceasta mai are la activ și alte acuzaţii de acest gen, miercuri ea fiind judecată în lipsă și într-un alt dosar în care este inculpată la Tribunalul Gorj. Cinci inculpaţi sunt trimiși în judecată în dosarul respectiv, romi din cartierul Meteor și din judeţul Iași, o parte dintre ei recunoscând la acest termen acuzaţiile de evaziune ce le sunt aduse. Unul însă nu s-a prezentat la instanţă și, ca urmare, o sentinţă nu poate fi pronunţată în privinţa celorlalţi până nu sunt îndeplinite procedurile judiciare și cu inculpatul absent.

Vizualizări: 827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: