„Stăpânul Parângului”, trimis după gratii. Sentinţă definitivă!

Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a aflat miercuri sentinţa definitivă pe care au dispus-o judecătorii în dosarul în care a fost acuzat că l-a mituit la greu pe un fost şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu pentru a obţine mai repede avize şi documente sau pentru a scăpa de controalele pe care le putea avea la domeniile pe care le avea în Parâng cu mai mulţi ani în urmă. Curtea de Apel Piteşti a confirmat în mare parte sentinţa dată în vara anului trecut de Tribunalul Vâlcea, Deaconeasa rămânând cu o condamnare finală de 2 ani de zile, care este cu executare. El mai este inculpat şi în alte dosare penale, pentru probleme asemănătoare, în dosarul de faţă reuşind să obţină o achitare doar pentru acuzaţia de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. În rest, în ceea ce priveşte faptele de corupţie, acesta a fost găsit vinovat.

Fostul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Marius Bărbulescu, a rămas cu pedeapsa dată anul trecut la Vâlcea, respectiv 3 ani închisoare, cu executarea suspendată sub supraveghere. Ancheta procurorilor DNA l-a vizat şi pe Florin Miclăuş, condamnat şi el la 9 luni închisoare, cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru că a minţit în timpul anchetei, în speranţa că astfel le este de folos celorlalţi doi inculpaţi. Instanţa a ţinut cont şi de perioadele de arest preventiv în care au fost doi dintre inculpaţi, perioadele respective fiind deduse acum din pedeapsa finală. „Deduce perioada executată în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu de către inculpatul Bărbulescu Ion Marius de la 22 aprilie 2015 până la 08 iulie 2015, inclusiv. Deduce perioada executată în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu de către inculpatul Deaconeasa Gheorghe de la 22 aprilie 2015 până la 08 iulie 2015, inclusiv. Menţine, în rest, sentinţa apelată”, a decis Curtea de Apel Piteşti.

Faptele

În mai 2015, DNA a făcut cunoscute faptele pentru care cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată, fapte care se produseseră cu mai mulţi ani în urmă şi pentru care „scadenţa” vine după aproape un deceniu.

„În perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă. Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deţinea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârşia Lotrului. În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în materializarea demersurilor necesare realizării acestor scopuri, în perioada menţionată, a promis darea de bani şi de foloase şi a remis suma de 35.000 lei şi foloase, constând în materiale de construcţie şi material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, inculpatului Bărbulescu Ion Marius”, se arată într-un comunicat al DNA.

Vizualizări: 4,670

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: