A şaptea televiziune din Gorj! N-SAT, pentru gorjenii din ţară şi străinătate

O nouă televiziune în Gorj! Este vorba despre Televiziunea N-SAT TV care  a început emisia de Crăciun. Postul de televiziune poate fi recepţionat prin reţeaua de cablu Nextgen Communication. Aura Stoenescu, directorul de programe, a declarat că N-SAT TV este televiziunea care are drept target gorjenii care trăiesc atât în tara, cât şi peste hotare. Managerul şi acţionarul unic al N-SAT TV este Daniel Norocea.

Reporter: Când aţi început emisia?

A.S.: Emisia postului N-SAT TV a început anul trecut, ca să spunem așa, iată ce vechime avem, a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2012.

Rep.: Sunt deja şase televiziuni în Gorj. Ce aduce nou N-SAT?

A.S.: Am vrut să facem ceva deosebit de ceilalți colegi din televiziunile locale, ceva ce lipsea în Gorj și anume o televiziune axată pe promovarea și conservarea patrimoniului cultural național, în general, și a folclorului în special. Avem experiență în acest domeniu, am făcut asta și înainte, dar am simțit nevoia să facem o televiziune dedicată acestui domeniu. Avem și un sprijin important, cel al Muzeului Județean Gorj, o instituție deschisă la colaborările care duc la protejarea patrimoniului național. Astfel, muzeul ne sprijină prin faptul că este gazda noastră pentru filmările de folclor și ne oferă sprijinul specialiștilor săi în ceea ce privește etnografia și folclorul, iar noi punem la dispoziția instituției filmările ce reprezintă elemente de patrimoniu.

Cred că ideea acestui proiect va prinde la public, pentru că folclorul, tradițiile și obiceiurile sunt iubite de gorjeni, iar celelalte emisiuni sunt realizate cu oameni, pentru oameni, realizatorii mergând în teren, să vadă prezentul și să-și amintească, împreună cu localnicii, trecutul, să viziteze locuri frumoase, pitorești.

Rep.: Ce programe putem urmări pe N-SAT TV?

A.S.: Deocamdată, vom avea două ore de emisiuni pe zi, în restul de până la 24 de ore emițând videotext, cu fundal sonor de retransmisie a postului Radio Accent, care este axat, ca și N-SAT TV, pe folclor. Cu această ocazie vreau să mulțumesc atât colegilor de la Radio Accent pentru parteneriatul pe care îl avem, cât și conducerii Muzeului Județean Gorj, pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Ne știau, de altfel, din colaborarea în alte proiecte anterioare și au fost convinși că vom face treabă bună. După acest început, care nu a fost deloc ușor, gândim pentru viitor o grilă mai extinsă, dar e prea devreme să vorbim despre asta.

Deci, ca să revin la emisiuni, de luni până vineri, telespectatorii și utilizatorii de internet pot viziona emisiunea de folclor „Petale de cântec”, între orele 20.00 și 22.00. Aici vor putea vedea atât artiști consacrați cât și tineri care bat la poarta afirmării.

Sâmbăta, între orele 20.00 și 21.00, va fi emisiunea „Şcoala Gorjeană“, realizată de colegul nostru Cornel Șomâcu. Emisiunea își  propune să prezinte tot ce este de actualitate în acest sector al educației, performanţa dar şi tradiţia, lucrurile memorabile dar şi istoria unui domeniu care în Gorj datează oficial din 1832.

Tot sâmbăta, între orele 21.00- 22.00, avem emisiunea „Rădăcini”, realizată de mine, care își propune să aducă publicului bucuria întoarcerii la origini, cei mai mulți dintre gorjenii noștri provenind de la sat. Să prezinte obiceiuri uitate, dar și actuale, să promoveze protejarea patrimoniului național (imobil, mobil și imaterial). De asemenea, emisiunea „Rădăcini“ se va apleca asupra omului de orice vârstă care trăiește la sat, sau se întoarce în satul natal ori își vizitează rudele, pentru a scoate în evidență beneficiile modului de viață din mediul rural. Iar în fiecare localitate nu vor fi uitate obiectivele turistice, care merită să fie promovate, administrația, activitățile economice.

Rep.: În ce localităţi poate fi recepţionat N- SAT TV?

A.S.: Deocamdată, N-SAT TV se poate vedea prin cablu la Târgu Jiu (prin rețeaua NEXT GEN), Bumbești- Jiu, Târgu Cărbunești, Bălănești și Scoarța, iar pe internet la adresa www.nortel-sat.ro/live.

În câteva zile vom începe să emitem și în alte localități, precum: Motru, Cătunele, Glogova, Samarinești, Văgiulești, Drăguțești, Dănești, Aninoasa și Bărbătești, precum și în mai multe localități din județul Mehedinți. Urmează toate celelalte localități ale Gorjului, precum și extinderea în alte rețele din localitățile în care emitem deja, dar pentru asta mai avem de perfectat contractele cu firmele de cablu din zonă.

Rep.: Mulţumim pentru interviul acordat şi vă dorim mult succes!

A.S.: Vă mulţumesc şi eu pentru că promovaţi acest proiect în ziarul Pandurul şi, în final, aș avea un mesaj pentru toți gorjenii din țară și din străinătate: Sper ca N-SAT TV să vă aducă bucuria și liniștea în suflet, pentru că de necazuri e lumea plină. Sper să vă placă ceea ce vedeți la noi, iar dacă aveți sugestii, sau, Doamne ferește, reclamații, vă așteptăm să ne contactați la datele de pe site, www.nortel-sat.ro. Iar din partea echipei N-SAT TV, vă transmit ca, în 2013,  să aveți realizări pe sufletul vostru și un An Nou fericit!

Politica redacţională a N-SAT TV este una de educare si promovare a valorilor, a bunului simt, a respectului fata de noi înşine, de semeni si fata de natura. “Senzaţionalul” fabricat nu face parte din optica companiei atunci când se lucrează la conceperea programelor tv.

Aura Stoenescu, director de programe

Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: