A treia bursă a gazelor naturale. Solicitantul, din Gorj!

O firmă din Gorj a solicitat la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) licenţă de tranzacţionare a gazelor. Ar fi al treilea operator din domeniu, după OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri.

Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, a făcut această dezvăluire în cadrul unei conferinţe pe teme energetice. „Recent, avem un al treilea operator bursier de gaze care solicită licenţă, adică lucrurile la noi merg în sens invers faţă de cealaltă parte a Europei, poate asta îi îndeamnă pe cei din Parlamentul României să clarifice aceste aspecte foarte importante”, a spus Chiriţă, fără a preciza numele companiei care a cerut licenţă de tranzacţionare a gazelor. Presa a aflat pe surse faptul că ar fi vorba de o societate cu răspundere limitată din Gorj.

Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv unei legi care instituie obligaţia ca 70% din gazele produse în România să fie tranzacţionate pe o singură bursă, respectiv OPCOM. Acest lucru ar fi însemnat retragerea licenţei BRM. Comisia Europeană a avertizat însă că România va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie de către Comisia Europeană, dacă Parlamentul adoptă o astfel de prevedere. Existenţa unei singure platforme de tranzacţionare a gazelor poate afecta competiţia pe piaţă, avertizează comisarul european Miguel Canete.

Vizualizări: 1,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: