Abuzată de profesor, terorizată de tată, fugită cu mama de acasă

Avea doar 12 ani când a fost ademenită de profesorul de sociologie, cu care a avut o relație intimă timp de șase luni. Elevă la o școală din Târgu Jiu, adolescenta trăiește de ani buni o dramă și acasă. Autoritățile urmăresc cazul. Profesorul Cosmin Oproiu a fost condamnat acum două zile la doi ani de închisoare cu suspendare. Tatăl fetei a primit la jumătatea lunii august o interdicție de a se apropia de locuință sau de școala fetei, ordinul de protecție fiind pe o perioadă de trei luni. Povestea este însă una dramatică, cu droguri, sex, amenințări, șantaj, bătăi.

Copila abuzată de profesor are acum 14 ani, dar a avut o viață desprinsă parcă dintr-un film de groază. Fata mai are o soră de 20 de ani și locuia până de curând cu aceasta, cu părinții și cu bunica într-o locuință din Târgu Jiu. Mama copilei, D.B., a cerut în luna august ordin de protecție împotriva soțului său, Valentin. Declarațiile făcute de părți în fața instanței de judecată sunt înfiorătoare. Nu le vom da numele, pentru a proteja identitatea minorei.

Bătăi, șantaj, amenințări cu moartea

D.B., mama celor două fete, este cea care a cerut ordinul de protecție, invocând „nenumărate acte de violență fizică și psihică concretizate în bătăi, șantaj, amenințări cu moartea” atât asupra sa, cât și a fiicelor.

Bărbatul acuzat locuia alături de mama sa, de soție și de cele două fiice. Fata cea mare a părăsit locuința încă din iulie, majoră fiind, iar cea mică și mama ei au plecat pe 12 august. „Plecarea din locuință s-a realizat în fugă, neavând posibilitatea de a lua acte sau obiecte de uz personal, haine”, se arată în hotărârea judecătorească.

Bărbatul acuzat de violențe s-a apărat spunând că nu a fost niciodată violent, că totul este o înscenare, că fiicele sale au probleme cu drogurile, că cea mică a fost abuzată de un profesor, iar cea mare trăiește cu un băiat care face parte dintr-o rețea de traficanți de droguri. Deși cele spuse de el se confirmă în mare parte, judecătorii au considerat că femeile au dreptate să ceară protecție, așa că bărbatul nu se mai poate apropia timp de trei luni de casă.

Copila dormea cu numărul 112 format pe telefon

Decizia judecătorilor s-a bazat pe faptul că din audieri a rezultat că fetele sunt vizibil speriate de tatăl lor. Un martor audiat în procesul privind ordinul de protecție a relatat că fiica cea mică i-a povestit că s-a săturat să doarmă cu numărul de urgență 112 format pe telefon, pentru a avea mai ușor acces la acesta, dacă vine tatăl acasă în toiul nopții și începe scandalul și că aceeași fiică redă în mod repetat situația în care se afla în mașină cu tatăl său care avea o secure și i-a spus „te omor cu toporul”. 

Pe de altă parte, fiica majoră a fost audiată în instanță. Iată ce au consemnat judecătorii: „Vizibil marcată de comportamentul tatălui, a afirmat că, deși ține la tatăl său, se teme de acesta, atât pentru ea cât și pentru mama și sora sa, că îi este frică să vorbească cu pârâtul și la telefon întrucât i se adresează urât și o jignește și poate deveni și violent, dovadă că a și lovit-o atât pe ea cât și pe mama sa”.

Cum se apără bărbatul acuzat

În replică, tatăl a spus în fața instanței că, dacă ar fi fost terorizată de el, fiica cea mică ar fi spus asta consilierului psihologic care se ocupă de ea după ce a fost abuzată de profesor. Valentin B. a susținut că fiicele sale consumă substanțe interzise și că o vreme i-a permis fiicei celei mari să îl aducă acasă pe prietenul ei, deși știa că acesta este implicat într-un dosar de trafic de droguri. Într-adevăr, pe rețelele sociale se vede că tânăra este prietenă cu un fost elev olimpic de la Liceul Teologic, cercetat pentru trafic de droguri.

Martorii aduși de bărbat au spus că acesta are un comportament ireproșabil, că și-a dus familia în călătorii, că și-a ajutat fiica să se angajeze.

Instanța a apreciat că stările de suferință psihică provocate soției și fiicelor nu pot fi justificate de existența unor situații dificile în familie, astfel că a instituit ordinul de protecție începând cu 17 august. Deși ordinul era executoriu, de teamă femeile nu se întorseseră acasă până la data recursului, 23 august.

Instanța, blândă cu profesorul care a abuzat-o sexual

Profesorul Oproiu o avea la clasă pe sora cea mare și astfel a cunoscut-o pe cea mică. Relația dintre cei doi a început în 2015, profesorul reușind repede să o cucerească pe fata de 12 ani. Cei doi s-au conversat la început pe rețelele de socializare, iar, în timp, profesorul i-a cerut minorei fotografii cu ea cât mai sumar îmbrăcată. Nu a trecut mult și cei doi au ajuns să se iubească prin scările de bloc.

La luni bune după ce încheiase relația cu minora, Oproiu a realizat că una dintre scări era supravegheată video. El a încercat să îl convingă pe administrator să șteargă înregistrările cu el, ghinionul său fiind că administratorul era un polițist.

Profesorul Cosmin Oproiu a fost condamnat de judecătorii gorjeni la închisoare, dar pedeapsa nu este una cu executare. Verdictul dat de instanță îl condamnă pe inculpat la 2 ani de pușcărie, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani, timp în care profesorul nu are voie să mai comită vreo ilegalitate pentru că, altfel, pedeapsa devine cu executare. După ce va executa pedeapsa, care deocamdată nu e definitivă, profesorului Oproiu i-a fost interzis ca pentru doi ani să exercite profesia pe care o avea în momentul comiterii infracțiunii de act sexual cu un minor. În schimb, el este obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Vizualizări: 7,781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: