Acces gratuit la Monitorul Oficial

Partidul Noua Republică a depus astăzi, 20 noiembrie, o inițiativă legislativă care își propune să pună la dispoziția publicului în mod gratuit, integral și permanent Monitorul Oficial al României, prin eliminarea taxelor aplicate în prezent în mod abuziv.

„Guvernul trebuie să fie cel care dă un exemplu cetățenilor privind respectarea Constituție și să ofere gratuit cetățenilor săi accesul liber la legislație. Până când nu se va conforma activitatea Monitorului Oficial și cetățenilor nu li se va mai îngrădi dreptul de avea acces la informații de interes public, orice discuție despre un stat de drept este o utopie”, a declarat senatorul Noua Republică, Valeriu Todirașcu.

Monitorul Oficial este o Regie Autonomă subordonată unei autorități publice, respectiv Guvernului, și ar trebui să reprezintă principala resursă de legislație a cetățenilor, pentru că Legile României reprezintă informații de interes public. Din păcate, în prezent, accesul liber la Monitorul Oficial este îngrădit prin aplicarea mai multor taxe, directe sau indirecte.

Inițiativa legislativă promovată de către Noua Republică își propune eliminarea taxei plătite de cetățeni către Monitorul Oficial, atunci când, în calitate de persoane private, doresc accesarea în varianta de citire pe calculator a legilor publicate în Partea I a Monitorului Oficial.

Aplicarea acestei inițiative legislative nu impune nici un cost în plus pentru modificarea actualei platforme on-line a Monitorului Oficial și nu prejudiciază în niciun fel activitatea acestei instituții. Vizualizarea pe monitor nu afectează furnizarea conținutului în varianta printată, pe suport de hârtie, sau în varianta electronică, sub formă de fișiere pdf, deoarece acesta nu va putea fi descărcat, ci doar consultat on-line.

Noua Republică atrage atenția că prin adoptarea acestei propuneri legislative România s-ar alinia standardelor și normelor promovate la nivelul Uniunii Europene, unde toate documentele oficiale pot fi consultate în mod gratuit de oricine este interesat de activitatea Comisiei sau a Parlamentului European. De asemenea, inclusiv jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului menționează în mod explicit că ”legea trebuie să fie accesibilă persoanelor și previzibilă”.

Sursa: Comunicat de presa

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: