Accident mortal la CE Rovinari

Încă un angajat din sectorul minier şi energetic din Oltenia şi-a pierdut viaţa într-un accident de muncă, produs de data aceasta la Complexul Energetic Rovinari, la o zi după ce, la Turceni, un alt salariat a ajuns acasă între patru scânduri. Un electrician a decedat după ce s-a electrocutat, trupul său intrând în contact cu o tensiune de 6 kv, orice tentativă de resuscitare fiind inutilă, liderul sindicatului de la care provine acesta punând incidentele de acest gen pe seama numărului tot mai mic de salariaţi din minerit şi energie.

          Accidentul mortal s-a produs joi seara în cariera Tismana, Dumitru Margău fiind cel care şi-a pierdut viaţa în ciuda experienţei de 20 de ani pe care o avea în domeniu. La cei 40 de ani ai săi neîmpliniţi, bărbatul a murit aproape pe loc, deşi în sprijinul său au venit o serie de cadre medicale pentru a încerca să-l ajute. Angajat de cinci ani la acelaşi loc de muncă, în cadrul carierei Tismana 2, acesta a mers pentru a repara o defecţiune tehnică şi, după cum au tras concluzia colegii lui care au fost prin zonă, acesta nu a decuplat de la reţeaua electrică tot utilajul la care urma să muncească. Tensiunea foarte mare folosită de excavatoarele din minerit a trecut în momentele următoare prin trupul electricianului şi, astfel, bărbatul a fost pus la pământ fără ca altcineva să-i mai poată fi de ajutor ulterior. „Numai Dumnezeu ştie ce s-a putut întâmpla şi cu el, pentru că înţeleg că a mai fost cu un coleg, dar care era mai departe şi care a încercat să-l ajute după ce l-a văzut culcat la pământ, dar fără folos. Eu am venit la scurt timp după ce am aflat ce s-a întâmplat şi el era deja decedat. Era întins pe jos, nu mai respira, nu mai mişca şi i-am aprins o lumânare. A fost momentul în care nimeni nu a mai avut ce să-i facă”, spune Constantin Prună, coleg şi rudă cu fostul electrician.

          Nimeni nu credea că aşa ceva este posibil să se întâmple. Toţi minerii îl ştiau pe Margău ca un bun meseriaş şi spun că nu se aşteptau ca tocmai el să moară electrocutat. „Din păcate curentul nu are miros, nu-ţi dai seama de existenţa lui decât când e prea târziu. Era colegul nostru, lucram toţi împreună, iar joi chiar ne-am întâlnit şi ne-am salutat. Nu-mi vine să cred că i s-a întâmplat aşa ceva. Era un bun meseriaş şi nu cred că se pune problema profesionalismului lui pentru că pe asemenea excavatoare nu lucrează oricine, se dau concursuri grele şi trebuie să ştii multă meserie pentru instalaţiile astea complicate”, declară Mihai Grădinaru, un alt fost coleg de muncă al bărbatului electrocutat.

          Accidente tot mai dese

          Moartea lui Margău, care a lăsat în urma sa două fete minore singure şi o soţie îndoliată, i-a pus pe gânduri pe colegii de muncă ai acestuia, liderul sindical Gabriel Căldăruşă, din cariera Tismana, spunând că numărul accidentelor de muncă este în creştere şi tendinţa nu se va schimba. Foarte afectat de cele întâmplate, sindicalistul declară că situaţia de acum este o consecinţă a reducerii numărului de angajaţi, cei rămaşi trebuind să lucreze mai mult, deşi de ani buni nu mai le este recunoscută vechimea în muncă în condiţii speciale de lucru.

          „Este însă un sacrificiu suprem pe altarul mineritului și pentru bunăstarea altora, nu pentru a salariaților noștri și a familiilor lor. Drept mulțumire pentru ceea ce facem este să ne fie majorată vârsta de pensionare. Dorim să tragem un semnal de alarmă pentru că numărul cazurilor de îmbolnăviri la locul de muncă este tot mai mare, crește și numărul accidentelor la locul de muncă și dorim să nu mai avem astfel de evenimente pe viitor pentru că rămân în urmă familii îndoliate, ca în cazul de față. Numărul îmbolnăvirilor, al cazurilor profesionale, au o frecvenţă din ce în ce mai mare, iar accidentele sunt din ce în ce mai multe”, spunea liderul sindical cu lacrimi în ochi, după ce le-a văzut pe cele două fete ale lui Dumitru Margău jelindu-şi părintele adus acasă între patru scânduri.

          Anchetă la înălţime

          Echipele de intervenţie mobilizate pentru acest caz au trebuit să urce pe excavatoarele gigant din cariere, la o înălţime de circa 50 de metri, acolo fiind locul unde s-a produs incidentul. După plecarea medicilor, zecile de trepte de pe excavator au fost urcate de către procurori şi inspectori de la Inspectoratul teritorial de Muncă Gorj, imediat fiind deschisă o anchetă. „Din primele cercetări făcute la faţa locului s-a constatat că electricianul nu era echipat corespunzător şi nu era pregătit cum ar fi trebuit pentru intervenţia pe care urma să o realizeze. Noi vom continua cercetarea pentru a stabili corect împrejurările şi cauzele care au dus la producerea acestui accident”, spune Simona Dumitraşcu, inspector şef adjunct al ITM Gorj.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: